släktforskning och tjocktarmscancer screening

Colon cancer är ofta diskuteras i den allmänna termen "kolorektal cancer", som hänvisar till cancer förekommer i både ändtarmen och tjocktarmen, på grund av liknande egenskaper. Exklusive hudcancer, kolorektal cancer är den tredje vanligaste typen i USA och den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall. I 202C 106. 100 nya tjocktarmscancer fall ensam diagnostiserades

Bildning

Colon cancer börjar i det innersta lagret av kolon vävnad och sprider inåt. För de flesta tar koloncancer år att bilda från polyper, som är icke-cancerogena svulster. Adenomatös polyper i tjocktarmen har potential att vända cancer, medan hyperplastiska polyper vanligtvis inte. Enligt American Cancer Society (ACS), men vissa läkare tror att det finns hyperplastiska polyper tyder på en ökad risk att utveckla adenomatösa version, särskilt när de förekommer i colon ascendens.

Typer

adenocarcinom, eller cancer utväxter som inträffar i slem-producerande körtlar i tjocktarmen och ändtarmen, står för 95 procent av alla kolorektal cancer. De övriga 5 procent kommer från carcinoidtumörer som utvecklas från specialiserade celler som producerar hormoner, gastrointestinala stromacellstumörer som utvecklas från specifik interstitiell celler, och lymfom, som vanligtvis förekommer på andra ställen i kroppen, men kan utvecklas i kolon.

Rutiner för screening

Enligt American Cancer Society, dödligheten i kolorektal cancer har minskat sedan 1990, främst beroende på förbättrade screening metoder och tidig borttagning av polyper. Screeningtest som hittar både polyper och cancer i tjock-systemet inkluderar flexibel sigmoidoskopi, dubbel-kontrast barium lavemang och CT kolografi, eller virtuella colonsocopy. ACS rekommenderar personer över 50 få en screening vart femte år. Tester som bara upptäcka cancer och som kan utföras årligen omfatta fekal test av ockult blod, avföring immunokemisk testa och avföring DNA-test.

Släktforskning

ACS rapporterar att fyra av fem patienter med kolorektal cancer har en familjemedlem med sjukdomen. De med en första ledet (föräldrar, syskon eller barn) med en historia av kolorektal cancer har en fördubblad risk att få det. Risken är högre om mer än en första gradens släkting har att historien eller om någon i familjen drabbats av sjukdomen i tidig ålder. Läkare brukar rekommendera dem som har en familjehistoria av kolorektal cancer för att starta screening tidigare än 50 års ålder och att få dem oftare.

Särskilda familjär villkor

Särskilda villkor som är familjära eller genetiskt kopplad öka individens risk för kolorektal cancer , och dessa bör beaktas vid fastställandet screening scheman. Cirka 5 till 10 procent av dem med dessa sjukdomar har ärvt gener som orsakar cancer. Dessa inkluderar familjär adenomatös polypos och ärftlig nonpolyposis tjocktarmscancer, eller Lynch syndrom. Turcot syndrom och Peutz-Jeghers syndrom är andra familjär och sällsynta sjukdomar som ökar risken för kolorektal cancer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.