vad är crescendo angina?

Crescendo angina, annars känd som preinfarction angina, instabil angina eller mellanliggande bröstsmärtor syndrom, är en form av akuta koronara syndrom. Medicinska ordböcker definieras crescendo angina som angina pectoris som ändrar eller förvärras, och detta villkor är vanligast hos män och kvinnor i deras mitten 50s och 60s, som har en dålig livsstil, är överviktiga, och som är rökare.

Historia

En läkare vid namn Sushruta identifierade begreppet hjärta smärta så tidigt som det sjätte århundradet BC Hans beskrivning av sjukdomen beskrivs samma väsentliga delar av den moderna definitionen av angina pectoris och hade illustrerat ett samband mellan denna typ av smärta och fetma.

Funktioner

Angina anses instabila om några av de tre urskiljbara funktioner är närvarande . Dessa funktioner inkluderar angina som sker under korta perioder, oftast mindre än 10 minuter, när de sjuka vilar eller på annat sätt inte anstränger sig, svår angina som är av en ny iteration, vanligen under de senaste fyra till sex veckor, och när varje uppkomsten av kärlkramp är allt allvarligare, frekvent och /eller långvariga.

Orsak

angina pectoris är ett resultat av en obalans i utbud och efterfrågan av hjärtats syre. En ökad efterfrågan av syre orsakas av fysisk ansträngning. Ju mer ansträngning en person gör i sina rörelser, desto mer hjärtat behöver pumpa runt blodet i kroppen. Den proportionella utbudet kanske inte uppfyller den ökade efterfrågan, om det är blockerade, smala blodkärl eller hjärtats kranskärl åderförkalkning.

Symtom

Även om det ibland kallas mellanliggande bröstsmärta syndrom, angina pectoris drabbade uttrycka brukar få värk i bröstet stället för faktiska smärta. Detta symptom beskrivs som en kvävande, stram, klämma sensation. Dessutom personer som lider av angina pectoris kan uppleva smärta i sina armar, axlar, rygg och nacke. Svettning, andfåddhet och illamående kan följa denna smärta.

Riskfaktorer

Generellt upprätthålla en hälsosam kost och en aktiv livsstil kan förebygga angina pectoris. Studier har visat att särskilda viktiga riskfaktorer är rökning, höga blodfetter, högt blodtryck, njursjukdom, fetma, fysisk inaktivitet, diabetes mellitus och en familjehistoria av för tidig hjärt-kärlsjukdom. Vissa läkemedel kan förvärra angina, som kan kärlsammandragande och överdriven ersättning av sköldkörteln.

Behandling

Kärlkramp behandlas vanligtvis med nitroglycerin, eftersom det är en vasodilaterande och ger mer tillgång till syre till hjärtat. I mer akut angina, kan en ballong sättas in i slutet av en kateter, och sedan pumpas in i arteriella lumen att bredda passagen. En mer invasiv metod är koronar bypass-kirurgi, där förträngda artärer är förbi med venösa ympkvistar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.