vad är orsakerna till vagusnerven skada?

Vagusnerven har sitt ursprung i hjärnstammen och skickar signaler fram och tillbaka mellan hjärnan och inre organ. Kroniska sjukdomar som diabetes kan orsaka vagusnerven skador, som kan trauma mot nerven. Röka och dricka kan förvärra tillståndet. Vagus nervskada kan orsaka komplikationer såsom svårigheter att svälja eller matsmältningsproblem

Om vagusnerven

vagusnerven har sitt ursprung i medulla, en del av hjärnstammen, som ligger i nedre delen av ryggen delen av hjärnan. Det är en av de längsta nerverna i kroppen, som reser från hjärnan till kolon. Det levererar nervtrådarna i halsen området, lungor, hjärta och matsmältningsorgan. Det tar också signaler från de inre organen och reläer tillbaka dem till hjärnan.

Symtom

Eftersom vagusnerven innervates halsen, skador på nerv resulterar ofta i problem att tala och svälja. Det finns ofta en förlust av gag reflex också. Vagusnerven levererar också nervtrådarna till magen, och skador det kan orsaka mag-problem såsom minskad aptit eller mättnadskänsla efter att ha ätit en liten mängd mat.

Orsaker

Diabetes är en vanlig orsak till skador på vagusnerven. Den mekanism genom vilken diabetes skadestånd nerverna inte är helt klarlagd. Varje nerv i kroppen kan påverkas av diabetes. En annan orsak till vagusnerven skada är trauma på vagusnerven. Detta kan orsakas av trauma mot kroppen, såsom en bilolycka, som sätter press på en del av vagusnerven. Kirurgi kan också sätta press på vagusnerven och orsaka skada. Kroniska sjukdomar som hiv eller Parkinsons sjukdom också kan orsaka skador på nervsystemet, inklusive vagusnerven.

Komplikationer

Skador på vagusnerven kan orsaka gastropares, ett tillstånd där musklerna i magen inte fungera normalt. En frisk mage kontrakt för att flytta ner maten till tunntarmen, och skador på vagusnerven kan störa denna funktion, vilket mat att köra långsamt eller slutar att röra sig helt genom matsmältningssystemet. Symtom på gastropares inkluderar mättnadskänsla efter att ha ätit en liten mängd mat, viktminskning, halsbränna och illamående. Medicinering och kostförändringar kan hjälpa till att lösa symtomen på gastropares.

Överväganden

kroniska sjukdomar kan orsaka skada på någon nerv, inklusive vagusnerven, så personer som lider av sjukdomar som diabetes bör tala med en läkare om möjligheten av nervsystem komplikationer. Röka och dricka kan förvärra nervskador. Det är viktigt att rådgöra med en läkare om symtom på vagusnerven skada verkar för att få rätt diagnos och fastställa den bakomliggande orsaken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.