kan campylobacter orsaka kramper?

Campylobacter är en bakterieinfektion, som sänds från smittad mat, vatten, andra människor och husdjur. Dess symptom varierar från ingen till svår, inklusive magkramper och smärta, blod i avföring och feber. Komplikationer är artrit, kramper, hjärnhinneinflammation, Guillain-Barrés syndrom och dehydrering

Orsaker

Många djur bära Campylobacter i sin tarm , särskilt kyckling, som kan förorena kött som tagits av djur. Förorenat vatten eller mjölk kan också bära bakterier. Husdjur och människor kan överföra bakterier oavsiktligt eller genom dålig hygien.

Symtom

Campylobacter infekterar slemhinnan i tarmen och kan ibland infektera andra delar av kroppen. Symtom på Campylobacter kan ibland förväxlas med en förkylning, influensa, blindtarmsinflammation eller en mage virus. Normalt symtom är feber, magkramper och mild till svår diarré som vanligtvis varar i ungefär en vecka. Campylobacter bakterier kan ibland också orsaka blindtarmsinflammation om det sprider sig från tarmen.

Anfall

I sällsynta fall kan patienter har kramper eller anfall, från hög feber, uttorkning och blodkemin obalans, i samband med Campylobacter. Kramper kan förekomma med någon sjukdom som orsakar diarré, uttorkning och blodkemin obalans eftersom kroppen inte får den korrekta uppgifter den behöver för att fungera.

Ytterligare komplikationer

Sällsynta komplikationer är hjärnhinneinflammation, inflammation i de membran som omger hjärnan och ryggmärg, urinvägsinfektioner reaktiv artrit, en tillfällig stelhet i lederna, och Guillain-Barrés syndrom, en typ av förlamning.

Behandling

Vätskor och elektrolyter ges till patienter för att rehydrera dem och föra deras blod kemi tillbaka till det normala. Antibiotika kan ges om finns det en hög feber, försämring av symtom eller om patienterna har svaga immunsystem.

Förebyggande

Tvätta händerna ofta och ren mat ytorna noggrant. Separat kött från andra matvaror vid förvaring och förbereda dem, svepa dem väl. Laga mat till rekommenderade temperaturer och livsmedel kyla till rekommenderade temperaturer vid förvaring. Tvätta råa grönsaker innan du äter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.