tand erosion & barn gastrisk reflux

Tand erosion, inträffar också ibland kallas tandytan förlust (TSL), när ytan av tanden förstörs, utsätta den underliggande mjukare material. Den hårda emalj ytan på tänderna är viktigt att skydda mot röta och andra tandsjukdomar. Du kan ha tand erosion på grund av saker som knyter och slipning, felaktig borstning eller kemisk korrosion. Hos barn är tand erosion orsakas ofta av kemisk korrosion till följd av gastrisk reflux

gastrisk reflux

gastrisk reflux är ett tillstånd som syror, galla och enzymer från magen tillbaka upp i matstrupen, hals och mun. Dessa syror kan orsaka symtom som ont i magen, sveda i bröstet eller halsen, och en rolig smak i munnen. Även förekomsten av sura uppstötningar minskar med åldern, barn som har reflux är benägna att problem och förhållanden, inklusive tand erosion.

Tand erosion

Den vanligaste platsen för tand erosion finns på baksidan av framtänderna , eftersom detta är är längst bort från spottkörtlarna. Saliv hjälper till att minska effekterna av gastrisk reflux i munnen.

Progression

Du kanske först märker tand erosion på grund av minskad lyster på tänderna. Detta kan följas av ökad känslighet i tänderna med varmt och kallt, och slutligen av förlust av emalj till den punkt där dentin exponerats.

Diagnos

Den grundläggande orsaken till ett barns tand erosion kan vara svårt att identifiera, eftersom barnet kan ha flera andra faktorer än gastrisk reflux som bidrar till eller orsaka tand erosion. Till exempel kan graden av salivflödet påverka tand erosion, vilket rörelse kinder och tunga, tandens form och kost. Diagnosen är också kompliceras av det faktum att ett barn ofta inte kan beskriva hennes symtom. En förälders observation av symtom såsom rapningar och alltför dregla kan hjälpa till att leda till en fullständig diagnos.

Behandling

tand erosion bör behandlas av en tandläkare för att förhindra ytterligare erosion och andra tandproblem. Typiska behandlingen ingår gäller tandvård tätningsmedel till tänderna, som blir en allt vanligare praxis i barntandvård i allmänhet. Pediatric gastrisk reflux bör behandlas av läkare i stället för med over-the-counter vuxen rättsmedel. Den exakta behandling beror på symtomen. Typiska kan innefatta behandling, näringsmässig terapi och beteendeterapi.

Förebyggande

Det bästa förebyggande för tand erosion som orsakas av gastrisk reflux är att kontrollera mag-reflux. Föräldrar kan ha en betydande positiv effekt genom att begränsa sina barns konsumtion av sura livsmedel som läsk, citrusfrukter och juice.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.