DVT behandling med kompressionsbehandling

Djup ventrombos (DVT) är ett tillstånd som uppstår när en blodpropp bildas i en ven djup i kroppen, vanligen i benen eller fötterna. Proppen kan blockera korrekt blodflödet, och kan leda till allvarlig skada eller dödsfall om den bryter av och färdas genom blodomloppet till andra delar av kroppen, till exempel hjärnan eller lungorna. Läkare rekommenderar ibland kompression för personer med DVT

Funktion

Kompressionsbehandling fungerar genom att utöva olika grader av trycket på benen, särskilt i ankelområdet, som hjälper blodet att flöda. Trycket, tillsammans med rörelse i benen, hjälper blod i ytnivå venerna resa till djupare vener och tillbaka till hjärtat snarare än att samla in och koagulering i de nedre extremiteterna. Kompression minskar också smärta och svullnad i samband med DVT

Typer

Det finns tre typer av kompressionsstrumpor. Din läkare kommer att rekommendera vilken typ du ska använda. För en minimal mängd av tryck, klädd stöd strumpbyxor är tillräcklig. Om måttlig stöd behövs, kommer du att behöva köpa över disk Stödstrumpor från ett apotek eller medicinsk leverans butik. I vissa fall kommer din läkare rekommenderat recept strumpor styrka komprimering. Du måste monteras för strumpor av en specialist på medicinsk leverans butik där du köper dem.

När Hundhalsband

Du bör använda din stödstrumpor varje dag så länge du upplever DVT-symptom eller löper risk att utveckla DVT. Avbryt inte bära strumpor tills din läkare säger till dig att göra det. Sätt strumpor på på morgonen innan du stiger upp, och bära dem hela dagen, även under träning. Du kan ta strumporna bort när man duschar och på natten när du går till sängs.

Varningar

Människor som lider av avancerad kärlsjukdom eller dåligt kontrollerade hjärtsvikt bör inte bära kompression plagg. Sjukdom kan förvärras hos diabetiker, rökare och de som har dålig cirkulation i benen om komprimering kläderna bärs. Om du har en hudinfektion eller om du är känslig för materialet i plagget, måste du vara försiktig med att bära kompression kläder. Om du märker ökad smärta eller svullnad i benen, ring din läkare omedelbart.

Pneumatic Compression

Sjukhuspatienter som är sängliggande eller nyligen har genomgått kirurgi ofta behandlas med pneumatisk kompression anordningar för att förhindra DVT. Lätt ärmar är halkade under patientens nedre extremiteterna och fästes runt honom med kardborreband. De kan gå hela vägen upp till en patients knä, eller de kan placeras på foten bara. Ärmarna, kopplad till en pump, rytmiskt är uppblåsta och deflateras, vilket ger bättre blodflöde.

Effektivitet

Trots att kompression är fördelaktigt för dem som har DVT, är det inte ett botemedel. Det bidrar till att minska smärta och svullnad i samband med DVT, och kan bidra till att minska skador på den drabbade venen. Det är mest effektiv när den används tillsammans med läkemedel som är blodförtunnande eller bryta upp blodproppar. Kompression kan bidra till att förhindra DVT genom att öka blodflödet till benen, men det är viktigt att följa läkarens rekommendationer om andra förebyggande åtgärder när du använder kompression.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.