Vilka är de behandlingar för hyperplastiska binjurarna?

Hyperplastiska binjurar, ofta kallad adrenal hyperplasi, är en grupp sjukdomar som kännetecknas av överproduktion av hormonet testosteron och underproduktion av aldosteron och kortisol från binjurarna (strax ovanför njurarna). Vissa patienter är födda med det medan andra utvecklar den senare i livet. Det finns några olika typer av sjukdomen, beroende på de drabbade hormon. Den typ du har skulle diktera vilken typ av behandling som du skulle få. Behandlingar med syfte att korrigera den hormonella obalans och i vissa fall korrigera genitala missbildningar som kan uppstå.

Symtom

Den vanligaste formen orsakas av en defekt enzym som kallas 21-hydroxylas (90 till 95 procent av fallen), enligt US National Library of Medicine. Detta leder till en överproduktion av testosteron och en minskad produktion av kortisol och aldosteron. Resultatet hos barn är tidiga sexuella utveckling, okontrollerad sexualdrift och aggressivitet hos pojkar och genitala abnormaliteter hos flickor. Vuxna kvinnor kan drabbas av oönskad hårväxt i ansiktet och kroppen, oregelbundna eller frånvarande perioder, infertilitet och acne.

General Management

Din läkare kommer sannolikt att meddela att du deltar i regelbundna kontroller för att säkerställa att ditt tillstånd är väl kontrollerad. Den binjurehyperplasi Network rekommenderar att om du är kvinna, du har en kolla upp två till tre gånger per år för att bibehålla fertilitet och regelbunden mens och kontrollera testosteronnivåer. För män är en gång per år brukar räcka för att kontrollera libido, aggressivitet och spermieantal om fertilitet är ett problem.

Kortisol Behandling

Cortisol behandling kan föreskrivas för dig att bidra till att minimera överproduktion av testosteron. Exempel hydrokortison, prednisolon och dexmethasone. Biverkningar är illamående, huvudvärk och vätskeansamlingar. Dosen kan justeras på ett kontrollerat sätt av din läkare i tider av stress eller om du får en infektion gillar influensa.

Salt Förlorare

Åttio procent av barn med detta tillstånd är "salt förlorare", vilket betyder att de producerar liten eller ingen aldosteron så att de kan vara sårbara för effekterna av överdriven salt förlust som lågt blodtryck och uttorkning. Behandlingen syftar till att minimera salt förlust för att undvika akut binjurebarkkris, som kräver akut läkarvård, administrering av vätskor i en ven och möjligen steroid injektioner. Pågående behandling är med fludrokortison som måste vara mycket noga anpassas efter ditt blodtryck och nivåer salt. För mycket kan leda till huvudvärk och ökat blodtryck och för lite kan leda till lågt blodtryck och yrsel.

Icke Salt Förlorare

Resterande 20 procent av barnen är ganska friska men flickor kan vara född med förstoras eller smält blygdläppar och förstorad klitoris grund av överskott av testosteron. När flickan blir vuxen, kan operation erbjudas att minska klitoris storlek eller förstora ett litet slidöppningen. Pojkar normalt inte uppvisar symptom förrän år 4 eller 5 när de visar en onormal tillväxt av könshår och onormal penis tillväxt, då bör du tala med din läkare om möjliga behandlingar.

Uppträda sent

Hos kvinnor med sen debut adrenal hyperplasi, ofta behandling med östrogen är tillräckligt för att balansera ut effekten av testosteron. Hos män är ibland den enda effekt ett minskat antal spermier.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.