carcinoid vs carcinoma

Cancer och carcinoid är båda ord som relaterar till cancer, och medan de har ett gemensamt etymologiskt ursprung de har olika betydelser. Carcinoma betyder "elakartad tumör" och definieras som varje cancer som uppstår på huden eller på en vävnad som täcker ett organ i kroppen. Carcinoid hänvisar till tumörer som uppkommer i kroppen och dessa kan vara antingen elakartade cancer-eller godartad

Carcinoid

carcinoidtumörer sitt ursprung i celler i nueroendicrine systemet och är vanligast i mag-tarmkanalen. De tumörer är ofta små och långsamt växande. Det kan ta många år för dessa tumörer att växa till en storlek där de är märkbara eller producerar symptom.

Carcinoma

Cancer är ordet som används för att beskriva all cancer som har sitt ursprung på huden eller på beklädnad på en organ orgel. Exempel på typer av cancer inkluderar basalcellscancer-den vanligaste typen av hudcancer-bröstcancer, tjocktarmscancer, levercancer, lungcancer, prostata cancer och magsäckscancer. Dessa cancerformer vanligen är snabbare att utveckla än karcinoider.

Symtom

Nästan alla carcinoid lider rapport symtom på flush och diarré, och hälften uppger kramp och skador hjärtklaff. Carcinoma cancer kan ha en mängd olika symptom, oftast en knöl under huden. Andra symptom kan vara hud missfärgningar och smärta.

Behandlingar

Behandlingar för cancer och carcinoid cancer är likartade. Behandlingar kan innefatta cytostatika, strålbehandling, kirurgi, hormonbehandling, interventionell kirurgi och stamcellstransplantationer.

Förebyggande

Vissa cancer cancer kan förhindras, t. ex. hudcancer, genom att begränsa exponering för solljus. Andra, såsom koloncancer, har visat sig ha minskat sannolikheten för att baseras på vissa dieter-exempelvis fiber, eller en "medelhavskost". Ytterligare andra, såsom lungcancer, kan förhindras genom att begränsa exponering för skadliga kemikalier.Enligt carcinoid. org, har inga empiriska belägg hittats som tyder på att carcinoid cancerfall kan förebyggas genom kost.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.