effekterna av UV-ljus på synen

Svarta lampor avger UV-strålning som kan vara skadliga för ögonen och kan påverka synen över tiden. Även om ögonen har vissa inbyggda försvar, dessa försvagas med tiden och några av försvaret själva kan påverka synen

Black Light Skador

Svarta lampor avger UV-strålning och så kallad blått ljus. Elaine Kitchel, en Low Vision Research Associate, säger att dessa ljusstrålar har konstaterats att förhindra att näthinnans celler bildas cytokromoxidas. Denna kemiska transporterar syre till celler som deltar i vision. Utan cytokromoxidas och utan syre, cellerna i ögat börjar dö. De skador som uppstår kan vara splittrad så det är inte förrän många har bildats som synbortfall är märkt.

Begränsad exponering

Begränsning av exponeringen för UV-ljus och UV-strålning är tänkt att begränsa eventuella skadliga effekter, men Kitchel förklarar den tiden har ingenting med det att göra. Det är inte hur länge eller hur ofta dina ögon är utsatta för sådana ljus som är avgörande. Forskare har funnit att skada på näthinnan är en funktion för exponering för dessa våglängder, oberoende av varaktighet eller frekvens.

Tillfälliga effekter

Den kanadensiska Centrum för hälsa och säkerhet säger att ultraviolett strålning kan orsaka konjunktivit och photokeratitis. Konjunktivit är en inflammation i membranet som täcker ögonvitor och insidan av ögonlocken. Photokeratitis är inflammation i hornhinnan. Den vattning av ögon som uppstår på grund av dessa förhållanden kan sudda vision. Båda dessa är tillfälliga förhållanden.

Långsiktiga effekter

Dan Roberts, chef för makuladegeneration Support, säger att under årens lopp, kan cellulära smutsansamlingar i näthinnan gör ögonen ännu känsligare för skador från ljus exponering. Grå starr, proteinet klumpar i linsen i ögat, faktiskt ögonen "försvarsmekanism. Detta molnigt, pearl-liknande effekt gränser UV-strålning skada på näthinnan, men också i allt större begränsningar vision.

Försvaret

Ögonen använda flera kemiskt försvar mot UV-strålning, säger Dan Roberts. Det finns flera inbyggda kemiskt försvar, och antioxidanter i kosten som vitamin C och E också kan bidra till att skydda ögonen från svart ljus. Dessa försvar försvagas med ålder, sjukdom, vanvård och dålig kost.När vi blir äldre börjar ögonlinsen till gult. Denna mörkfärgning av linsen hjälper filter svart ljus och andra UV-strålning. Barn, har dock inte utvecklat denna skyddande gulna och löper större risk för skada på näthinnan från svart ljus och UV-strålning. Operation för att avlägsna katarakter också bort den skyddande gulnande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.