immunmedierade trombocytopeni hos människa

Trombocytopeni definieras som en onormal minskning av trombocytantalet leder till en ökad tendens till blåmärken eller blöder. Trombocyter, som också kallas trombocyter, är små celler i blodet som är ansvariga för blodproppar. Immunmedierade trombocytopeni är även känd som idiopatisk trombocytopen purpura (ITP, purpura grund av de små blåmärken samband med tillstånd). ITP uppstår när kroppens eget immunförsvar förstör blodplättar. Hos barn ITP uppstår som en akut självbegränsande tillstånd, och hos vuxna den uppträder som ett kroniskt tillstånd.

Symtom

Enligt de Hjärt-och Lungsjukas institut, har lågt antal blodplättar i sig inte några symtom; Det är den blödning som orsakas av lågt antal blodplättar som kan ge symtom, vilka kan omfatta följande:små röda prickar på ytan av huden som ser ut som en hudutslag. Detta kallas petekier och är ett resultat av spontan blödning under huden.Spontant oförklarliga lila blåmärken på huden och slemhinnor (som inne i munnen). Detta kallas purpura och orsakas av spontan blödning under huden.Det kan finnas ett hematom under huden. Detta känns som en mjuk klump och är resultatet av mer blödningar under huden än vad som skulle orsaka ett blåmärke. Det består av levrat blod.Överdriven näsblod och blödning i tandköttet. Kvinnor kan uppleva kraftig blödning vid menstruation, blödning i hjärnan är ytterst sällsynta.

Kortikosteroid Behandlingar

Vuxna och barn som inte har symtom kanske inte behöver behandling. Läkemedelsbehandlingar, där sådana används, kan inkluderar kortikosteroider, som verkar genom att minska effekten av immunsystemet, vilket leder till en ökning av trombocyterna som färre trombocyter förstörs. Steroider har några oönskade biverkningar, dock, och vissa patienter få mer sjuka efter att de har slutat.

Immunglobulin Behandling

Immunglobulin, en lösning med hög antikroppar ur donerat blod, kan användas för att behandla svår blödning genom att snabbt och tillfälligt öka antalet blodplättar. Det ges intravenöst, vilket genom en nål insatt i en ven.

Behandlingar med Thrombopoeitic ombud

Thrombopoeitic medel är läkemedel som direkt stimulerar benmärgen att producera blodkroppar, inklusive trombocyter. Dessa kan ges till vuxna. Dessa läkemedel används endast om alla andra ingrepp inte minskar risken för blödning.

Kirurgisk behandling

Om du lider av immun-medierad trombocytopeni Det kan vara nödvändigt för dig att ha din mjälten bortopererad (splenektomi). Mjälten är en liten orgel i övre vänstra sidan av buken som är ansvarig för att hjälpa kroppen att bekämpa infektioner. I ITP mjälten är ansvarig för förstörelsen av trombocyter, så ta bort den kan öka din trombocytantalet. Nackdelen med detta är att du kommer att bli mer mottagliga för infektioner som följd. Din läkare kommer att diskutera med dig vad du kan göra för att minimera dina chanser att bli smittad om du har en splenektomi. Några ITP-patienter kommer att behöva en trombocyttransfusion före operation för att minimera risken för blödning.

Risker

Den allvarligaste komplikationen i samband med detta tillstånd är blödning (överskott blödning). De farligaste typen av blödning är blödning i hjärnan (intercranial blödning), men detta är extremt ovanligt. Chansen att dö av blödningar ökar betydligt om du är över 60. Villkoret försvinner spontant att i 80% av barndomen fall, men detta sällan händer med vuxna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.