kalciumoxalat i ledvätskan

Diagnos och behandling finns för personer med alltför kalciumoxalat kristaller i deras ledvätskan-den naturliga smörjmedel som finns i kula och ledskål. Symtomen omfattar ofta ledvärk, svullnad och obehag. Efter diagnos läkaren bedömt orsaken, kan hon föreslå mediciner, kosttillskott eller en viss diet för att lindra symtomen

Betydelse

synovialvätska är ett öppet smörjande vätska som utsöndras från membranet av en senskida, artikulation eller Bursa-en liten vätskefylld blåsa som ger en stötdämpande effekt mellan benen och senor. Ledbrosk är fibrös bindväv som täcker ändarna på dessa ben, och det kan inte fungera normalt i frånvaro av ledvätskan, som existerar främst för att minska friktionen mellan kula och ledskål i människokroppen. När kalciumoxalat kristall avlagringar förekommer i denna vätska, måttlig till svår smärta, tillsammans med inflammation och svullnad, brukar vistas.

Typer

Idiopatisk kalciumoxalat nedfall-den typ som inte har någon känd orsak-är sällsynt i ledvätskan. Det är oftast visar sig vara sekundär till andra bakomliggande hälsotillstånd, oftast med kronisk njursvikt, särskilt när patienten behandlas med askorbinsyra. När idiopatisk i naturen, är överproduktion i allmänhet en följd av enzym defekter. Om sekundär till njursvikt, är det på grund av njurarnas oförmåga att rensa kalciumoxalat tillräckligt, vilket gör det möjligt att samlas i ledvätskan.

Diagnos

Synovial vätska analys är att föredra diagnostiska förfarande för att avgöra om ett överskott av kalciumoxalat är närvarande. Eftersom symtomen av kalciumoxalat överproduktion kan efterlikna gikt kan röntgenbilder även tas symtomatisk lederna att upptäcka om kristaller är närvarande och studeras i mikroskop för att avgöra om de är produkten av ett överskott av kalciumoxalat. Definitiv diagnos bestäms av en radiolog om kristallerna inte har hopklumpade tillsammans

Behandling

Det finns ingen specifik behandling för denna sjukdom. Snarare är symptomatiska åtgärder som används för att lindra smärtan. Dessa inkluderar icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) såsom ibuprofen och lågdos peroral eller intravenös colchicin. Kortisoninjektion eller orala steroider finns också föreskrivs i korta för akuta attacker. Magnesiumkarbonat används för att lösa upp kristaller, men att behandlingen inte har tillräckligt underlag för att anses vara en absolut botemedel.

Andra överväganden

Förutom traditionella mediciner, är en låg-purin diet rekommenderas för personer med överskott av kalciumoxalat i synovialvätska. Denna typ av kost eliminerar de flesta skaldjur och rött kött och fokuserar på spannmål, ägg, ris och raffinerade produkter mjöl såsom vitt bröd och pasta. Vissa patienter väljer också att komplettera sin kost med bromelain, ett enzym, och essentiella fettsyror, båda är tänkt att stimulera bildningen av prostaglandiner, som i sin tur minskar inflammation. Det bör noteras att bromelain bäst tas på fastande mage, medan essentiella fettsyror absorberas bättre när det tas tillsammans med måltid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.