kunskapen om osteoporos

Benskörhet är ett tillstånd som orsakar ben blir spröda och sköra med tiden, enligt Mayo Clinic. I sin svåraste form kan osteoporos leda till frakturer, särskilt i höfter, handleder och rygg. Villkoret vanligaste resultat från kalcium-eller mineralbrist och drabbar fler kvinnor än män

Identification

Osteoporos är en progressiv sjukdom, under ett tidigt stadium, kan människor ha några symptom alls . Men allteftersom sjukdomen fortskrider, det finns en definitiv kontrollampa tecken på sjukdomen. De med osteoporos ofta lider av ryggvärk, rasat hållning, förlust av höjd som ben komprimera och ofta benbrott.

Betydelse

Läkarna är inte säker på vad som orsakar benskörhet, enligt Mayo Clinic. Dock ben förändras ständigt producerar nya celler och absorberar gamla i en process som kallas remodellering. Under ungdomar och nytt ben produceras snabbare än gamla benceller bryta ner, men när du når en ålder av 30, blir det motsatta. Ben bryts ner snabbare om de innehåller för låga nivåer av kalcium och andra viktiga mineraler, leder till benskörhet. Annan viktig faktor är hormoner såsom östrogen och testosteron. Eftersom människor ålder, nivåerna av dessa hormoner minskar i kroppen, bidrar direkt till förlust av benvävnad.

Faktorer

Det finns många faktorer som kan leda till benskörhet. Några av dessa är oundvikliga, såsom kön och ålder. Om det finns en historia av osteoporos i din familj, eller om du är vita eller asiatiska, står du en större risk att utveckla sjukdomen. Även de med en liten ram eller som har sköldkörtelsjukdom är också mer benägna att utveckla osteoporos.

Behandling

Människor med osteoporos är föreskrivna mediciner för att bromsa förlusten av benceller. En vanlig typ är bisfosfonat som också hjälper densiteten ökar ben. Men Bisfosfonater också komma med några allvarliga biverkningar, såsom illamående, esofageal sår och oegentligheter hjärta. Vissa människor tar också hormonersättningsterapi eftersom en ökning av östrogen kan också bidra till att minska bentätheten förlust.

Förebyggande /Lösning

finns det vissa saker du kan göra för att skydda mot utveckling av benskörhet. En av de viktigaste faktorerna är att se du får tillräckligt med kalcium och motion. Du kan få kalcium genom att äta grönsaker, till exempel grönkål och spenat, sojaprodukter och sardiner. Med kalciumtillskott kan också hjälpa, men du vill vara säker på att du inte ta mer än 2500 mg per dag, beroende på Mayo Clinic. Viktbärande motion hjälper till att bygga benceller och stärker stödjande ligament. Människor som röker cigaretter eller dricka mer än två alkoholhaltiga drycker dagligen löper också större risk att utveckla osteoporos, liksom de som leder en stillasittande livsstil.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.