mycotoxicosis & ulcerös kolit

Inflammatorisk tarmsjukdom, eller IBD, är namnet på en grupp sjukdomar som orsakar inflammation i tarmarna. Inflammationen håller länge och är vanligtvis ett kroniskt tillstånd. Ulcerös kolit samt Crohns sjukdom, är en inflammatorisk tarmsjukdom. Det finns en koppling mellan mykotoxiner, som finns i svampar och Ulcerös kolit

Mycotoxicosis

Mycotoxicosis är en sjukdom som orsakas av exponering för svamp, oftast genom livsmedel som förorenats. Enkelt, mögel producerar mykotoxiner. Även osynlig för blotta ögat, är dessa toxiner förtärts och sedan in i kroppen genom huden, slemhinnor och luftvägar. Efter gifter har kommit in i kroppen, kan de kolonisera och sprida och kan kompromissa immunförsvaret och skada vardagliga processer i kroppen.Mycotoxicosis kan vara mycket skadligt för den mänskliga kroppen. I vissa extrema fall kan exponering för mykotoxiner orsaka död, men mer vanligt denna exponering kan leda till kronisk sjukdom som är resultatet av mykotoxiner skadar njurarna och levern. Skador på immunsystemet och matsmältningen är också en följd av exponering för mykotoxiner.

Symptom på Mycotoxicosis

Det finns många symptom på mycotoxicosis och det är svårt att sätta fingret på specifika symptom i samband med detta tillstånd. De flesta av symptomen kretsar kring andningsorganen och inkluderar andnöd, hosta, väsande andning, nysningar och bihåleinflammation. Många av de symptom som astma symtom, såsom andfåddhet och brännande i lungorna. Andra symtom centrum kring matsmältningssystemet och kan innehålla colon irritabile med svår diarré och stora kramper.Andra symtom är svårigheter att svälja eller kvävning eller brännande i lungorna. Mer av svåra symtom kan påverka nervsystemet och kan leda till minnesförlust, hjärna dimma, sluddrigt tal och synproblem.

Ulcerös kolit

Ulcerös kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom som orsakar kronisk inflammation i mag-tarmkanalen . Det kännetecknas av magsmärtor och diarré. Ulcerös kolit kan vara försvagande och ibland kan leda till livshotande komplikationer. Ulcerös kolit drabbar oftast bara den innersta slemhinnan i tjocktarmen och ändtarmen.Ulcerös kolit orsakar inflammation och sår i tarmen och drabbar oftast en kontinuerlig del av den inre beklädnaden av tjocktarmen börjar med ändtarmen. Det är oklart vad som orsakar ulcerös kolit. Vissa forskare tror att virus eller bakterier kan utlösa ulcerös kolit. Mag-tarmkanalen blir inflammerad som kroppen försöker att kämpa mot virus eller bakterier. Forskarna misstänker också att arvsmassa kan spela en bidragande roll.

Symtom av ulcerös kolit

Ulcerös kolit symptom kan variera, beroende på graden av inflammation och där den förekommer.

Det finns flera tecken och symtom som kan åtfölja ulcerös kolit när det endast påverkar ändtarmen, inklusive rektalblödning. Rektal smärta, en känsla av brådska eller en oförmåga att tömma tarmen trots lusten att göra det är ett annat symptom. Denna form av ulcerös kolit tenderar att vara den mildaste. Blodig diarré, magkramper och smärta är symtom på ulcerös kolit som påverkar den nedre delen av tjocktarmen och ändtarmen. När hela tjocktarmen påverkas anfall av blodig diarré som kan vara allvarlig, magkramper och smärta, trötthet och betydande viktminskning är vanliga symtom.Fulminant kolit är en sällsynt, livshotande form av ulcerös kolit som påverkar hela tjocktarmen. Symtom på fulminant kolit innefattar svår smärta, riklig diarré, uttorkning och chock. Fulminant kolit med risk för allvarliga komplikationer, inklusive kolon bristning och toxisk megakolon, som inträffar när kolon allvarligt blir utspänd.

Connection

Även om forskningen är begränsad, är det troligt att intag av mykotoxiner kan leda till IBD, inklusive ulcerös kolit. Mykotoxiner är kända för att påverka ett flertal vävnader och organ i kroppen, inklusive tarmkanalen. Även den potentiella kopplingen mellan de två inte har varit mycket undersökts, mykotoxiner förmå intestinal förändringar som liknar de som observerats hos människor med IBD.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.