normala triglycerider och viktökning

Viktökning bidrar till en mängd olika hälsotillstånd, inte minst som är en ansamling av triglycerider i blodet. Eftersom viktökning kan skada den normala triglyceridnivåer, är det viktigt att förstå bidragande faktorer som ökar din risk att utveckla ohälsosamma nivåer av dessa blodfetter

Identification

Triglycerider är i huvudsak fett fett som rinner genom blodet och kan bidra till t. ex. hög kolesterol och hjärtsjukdomar. Normala nivåer, enligt Mayo Clinic, är mindre än 150 milligram per deciliter (mg /dl), är på gränsen 150-199 mg /dl, är hög 200-499 mg /dl och mycket hög är 500mg/dl eller mer. Triglycerider används för energi och frigörs från fettceller där de förvaras vid behov, men om du frossa i för mycket kalorier, kommer det att finnas alltför triglycerid ansamlas i blodet som kallas hypertriglycerdemia.

Effekter

Viktökning kan bidra till ökad triglycerider i blodet. Att äta mat som innehåller mycket mättat fett och kolesterol höjer triglyceridnivåer utanför det normala intervallet och kan orsaka kolesterol att öka. Minskad fysisk aktivitet ökar triglycerid butiker, eftersom de inte bränns för energi och ansamlas i blodet alltför.

Förebyggande

Håll triglyceridnivåer på eller under normal genom att äta livsmedel som har låg halt av mättat fett. American Heart Association rekommenderar att hålla mättade fetter med 7 procent eller mindre av din totala intaget. Undvik behandlad, söta eller feta rätter och istället äta på färska grönsaker, frukt och hela produkter vete. Dessutom ingår fysisk aktivitet i din dagliga rutin för att bränna bort överflödigt kalorier som ökar triglycerid butiker.

Fördelar

Att upprätthålla en normal vikt kommer att bidra till att stabilisera triglyceridnivåer och minskar dina chanser att utveckla högt kolesterol som kan leda till tillstånd som fetma, hjärtsjukdom eller diabetes. Göra hälsosamma livsstilsförändringar som minskar fettintag och ökad fysisk aktivitet hjälper att behålla en hälsosam vikt och undvika triglycerid anhopning som kan leda till viktökning.

Expert Insight

Enligt American Association of Physicians, minskad kolhydratintag kan bidra till att minska triglyceridnivåer och normalisera vikt. De rekommenderar även att äta fisk som lax, öring och makrill så mycket som tre gånger i veckan för att öka omega-3 fettsyror som bidrar till den totala hjärthälsa. Även om normala triglyceridnivåer är mindre än 150 mg /dl, de egentligen inte borde gå över 100 mg /dl för optimal vikt och hälsa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.