öga cell sjukdomar

Ett antal olika sjukdomar påverkar cellerna i ögonen och inträffa under olika stadier i livet-från retinoblastom, en cancer som drabbar främst små barn i vått och torrt makuladegeneration som vanligtvis drabbar de 50 och äldre

Fuchs dystrofi

endotelet av hornhinnan är ett lager av celler som linje ryggen yta och arbeta för att behålla sin öppenhet. Fuchs, dystrofi orsakar dessa endotelceller att försämras långsammare och så småningom dö. Endotelcellerna i hornhinnan hindrar också överflödig vätska från att ansamlas, enligt Mayo Clinic. Eftersom Fuchs är dystrofi orsakar förstörelsen av dessa endotelceller, bygger upp vätska i hornhinnan, vilket kan orsaka smärta, förlust av ögon öppenhet, suddig syn och svullnad och så småningom kan leda till blindhet.

Makuladegeneration

makuladegeneration förekommer i två former, vått och torrt, enligt Medline Plus. Makuladegeneration är en åldersrelaterad kronisk ögonsjukdom som påverkar cellerna i ögat där din central vision inträffar. Torr makuladegeneration, den vanligaste formen, innebär cell försämring där det inte finns någon blödning. Å andra sidan, inträffar våt makuladegeneration när nya blodkärl läcker vätska under gula fläcken, tätt packade ljuskänsliga cellerna i näthinnan, när de växer. De flesta personer upplever första torr makuladegeneration, som sedan utvecklas till våt makuladegeneration.

Sarkoidos

Sarkoidos är en sjukdom som kan vara ett resultat av ett onormalt immunförsvar, enligt Mayo Clinic. Visar sig som små klumpar av inflammatoriska celler som utvecklas och växa, sarkoidos Sjukdomen drabbar olika delar av kroppen. Även om alla organ kan drabbas av sarkoidos, ögon, lungor, hud och lymfkörtlar är det vanligaste. Varje person reagerar olika på sarkoidos, och symtomen kommer ofta försvinner av sig själv, men egentligen kan finnas kvar för resten av en människas liv.

Retinoblastom

Retinoblastom är en form av cancer som drabbar ögats näthinna, fodret på insidan av ögat. Retinoblastom drabbar sällan vuxna och mest förekommer hos små barn. Näthinnan, som består av ljuskänsliga nervvävnad, skickar via synnerven signaler till hjärnan, där de bli grunden för visionen. Genetiska mutationer utvecklas på nervcellerna i näthinnan och fortsätter att föröka sig och växa bildar en tumör. Retinoblastom celler kan metastasera längre in i ögat och spridas till andra delar av kroppen.

optikusneurit

Visuell information överförs till hjärnan via synnerven, vilket är en nervcell lager i ögat. Optikusneurit kan utlösas av en virusinfektion på grund av en autoimmun sjukdom. Multipel skleros är ibland diagnostiseras genom en manifestation av opticusneurit. Symtom på opticusneurit är tillfälliga synbortfall och visst obehag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.