vad är skillnaden mellan vitiligo & leukoderma?

Leukoderma (leucoderma) är de-pigmentering i huden präglas av lokalisering eller förstörelse av melanocyter. Vita fläckar är nära avgränsas på huden. Enligt RightHealth. com är vitiligo en form av leukoderma. Den progressiva hud sjukdom kallas vitiligo när villkoret medför några tidigare tillhörande sjukdom som kan kopplas till uppkomsten av tillståndet. Mayoclinic. com, Depression-guide. com och andra webbplatser använder termen vitiligo synonymt för att beskriva leukoderma.

Skick

leukoderma (vitiligo) är hudsjukdom som identifierats av vita fläckar som bildas i små områden, utan förstoring på kroppen under en tidsperiod. Tillståndet påverkar alla åldrar och raser, men i allmänhet börjar visas på huden i åldrarna 10 år och 30 år och är mer märkbar hos människor med mörkare hudfärg. Den hudsjukdom är mer av ett socialt problem än en sjukdom eftersom hudåkomma påverkar utseendet på den enskilde att vrida på huden vit.

Symtom

den mest kända symptomet på vitiligo är pigment förlust som producerar mjölkvita fläckar på huden. De-pigmentering visas på solexponerade delar av kroppen såsom händer, fötter, ansikte, armar och läppar. Slemhinnorna på insidan av munnen kan förlora sin färg. Det inre lagret av ögat (näthinnan) kan förlora eller ändra färg. En mindre vanlig tecken är för tidigt åldrande eller blekning av hår, hårbotten, ögonfransar, ögonbryn eller skägg.

Mönster

missfärgning av huden i samband med leukoderma eller vitiligo har vissa mönster i samband med sjukdomen. När missfärgningar på huden är fokus på fläckar på huden är begränsade till en eller ett fåtal områden av kroppen. När de pigmentering sker på ena sidan av kroppen villkoret är segmentell. Om pigment förlust är symmetriskt spridda över hela kroppen då missfärgning är generaliserad blekning av huden.

Orsaker

Den medicinska världen vet inte varför de-pigmentering sker. Generellt, de celler i överhuden som producerar mörka pigment (melanin) i eller huden börjar dö eller inte längre producerar melanin som orsakar vita fläckar sakta visas, förstora och spridda över kroppen. Det finns flera teorier varför leukoderma inträffar: tillståndet orsakas av en sjukdom i immunsystemet, höga nivåer av stress, kronisk mag-villkor, maskar eller parasiter i tarmväggarna, tyfus, brännskador, eller om tillståndet kan vara ärftligt

. Diagnos

En läkare kan diagnostisera en patient som har vitiligo genom att titta på huden under lätt att avgöra om missfärgning av huden har en mjölkvit utseende. Din läkare kan rekommendera att du ser en specialist oftast en hudläkare som får utföra en hud-biopsi för att utesluta andra orsaker till pigmentering förlust. Dessutom kan ett blodprov tas för att kontrollera halterna av sköldkörteln, hormoner, eller vitamin B12 nivåer. Autoimmunitet kan förknippas med leukoderma och det finns tre systematiska sjukdomar. Fördärvliga arenia, hypertyreoidism, och Addisons sjukdom som kan bidragsgivarna till de-pigmentering i huden

Behandlingar

Behandlingar för leukoderma (vitiligo) har ett visst mått av effektivitet och har sina egna begränsningar. Behandling för hud villkor kan innefatta interna mediciner, aktuella krämer, strålbehandling, foto-känslighet terapi och de-pigmentering terapi. Kontakta läkare eller specialist (hudläkare) för att avgöra vilken kur är bäst för dig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.