varför är foten svullen efter en etapp paus?

En svullen fot är vanligt efter en fraktur till någon av ben i benet. Det är en av de symptom som patienterna undrar om om efter den inledande chocken trauma och behandling av ett brott. Bara för att det är vanligt, bör det inte ignoreras, och en orolig patient bör ställa sin läkare yttrande. Svullnad eller ödem är ett av symptomen läkaren kommer att titta efter i någon efter fraktur granskning

Trauma

En fraktur på lårbenet, skenbenet, fibia eller ankeln eller fot ben orsakar större trauma i området. Men en patient kan fortfarande bli förvånad över att en paus högre upp i benet gör att foten att svälla. En enkel förklaring är allvar. Detta spelar en del av insamling av vätska i botten av området. Om patienten är stående, även med benet i gips, kommer vätska samlas på den lägsta punkten.

Skador

Varje avbrott orsakar en betydande del av vävnadsskada i omgivningen. Läckage från vävnaderna och små blodkärl kommer att orsaka lungödem. Kroppen också naturligtvis har ett inflammatoriskt svar som ett sätt att skydda sig själv efter trauma. Detta är ytterligare ett skäl för svullnad. Vissa människor som inte haft trauma upplever svullnad, precis efter att ha stått under långa perioder. Detta kan indikera problem med venösa cirkulationen. Detta är blodtillförseln går tillbaka till hjärtat.

Behandling

Patienten skall lyfta benet, när liggande eller sittande, att vara ovanför hjärtat. Pallar och kuddar bör användas. Benet och foten bör stödjas. Läkaren kan meddela att isen skall tillämpas på området, eller alternativt kan kalla kompresser användas. Patienten får ordinerad medicin för att kontrollera smärta och i vissa fall, att minska svullnad.

Andra tecken

En viss svullnad efter en fraktur är normalt, men andra symtom kan behöva kontrolleras. Någon faktisk läckage av cellulära vätska från området bör rapporteras till läkaren. Patienten bör också se läkaren om det finns någon missfärgning på tårna. Det är normalt när det gäller svullnad att ha en nedsatt känsel i området. Men någon större förlust av känsla ska checkas ut.

Tidsplan

Den svullnad av foten är sannolikt mest uppenbar i tiden strax efter paus. Men vissa pauser ta ganska lång tid att laga, och svullnad kan också pågå under ett tag. Vissa människor tycker även att svullnad kommer att återkomma i den foten efter att de har haft en paus. Stående under längre perioder eller ansträngande motion kan orsaka foten på det skadade benet svälla igen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.