Vad gör en plantar fibrom ut?

Plantar fibrom inträffar oftare hos medelålders till äldre personer och är mer sannolikt hos män än kvinnor. Fibrom uppträda plötsligt kan öka snabbt i storlek

Plats

plantar fascia är senan som förbinder hälen till trampdynan. Plantar fibrom är samlingar av kollagen som ligger inom denna senan.

Utseende

Beroende på storlek kan en plantar fibrom visar inga yttre svullnad men känner mig som en hård massa under huden. Större utväxter kommer att orsaka en knut till formen. Internt är kollagen vitaktig och fibrom visas runt.

Orsaker

Trauma såsom blåmärken eller sticksår, liksom plantar fasciit-inflammation i plantar fascia, som sträcker sig från häl till tå-Can leda till plantar fibrom. Forskning länkar också genetik, läkemedel och tidigare sjukdomar, exempelvis diabetes till fibrom bildning.

Patologi

Detta fibrom är vanligtvis en godartad tumör. Men om du har en historia av cancer eller fibrom växer snabbt, kan läkaren vill genomföra en biopsi.

Behandling

Om inte fibrom växer sig för stort för att patienten fri rörlighet, läkare sällan rekommenderas kirurgi. Patienter genomgår sjukgymnastik, steroidinjektioner, eller använda en ortos stöd för att minska smärta, även om fibrom aldrig kommer att försvinna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.