argsint kolik

Argsint kolik är en ålderdomlig term för vad som mer allmänt kallas GALLSTENSANFALL. Ursprungligen avses kolik-någon svår buksmärta-orsakad av ett överskott av galla. Det kan vara associerade med gallblåsan eller levern, och kan ha orsakats av ett antal villkor. Nu GALLSTENSANFALL används endast för att hänvisa till extrem smärta orsakad av gallsten komplikationer

Symtom

GALLSTENSANFALL kännetecknas av en stark kramp smärta i övre högra delen av buken. Illamående är också vanligt. I vissa fall kommer de drabbade utvecklar gulsot eller gulfärgning av ögon och hud. Smärtan kan pågå i flera timmar och sprids genom mitt bak eller i höger axel. Symtom är vanligast efter att ha förtärt en måltid rik på fett och ofta sker på natten.

Orsaker

Detta tillstånd uppträder normalt inträffar när en gallsten, en hård insättning bildas i gallblåsan, flyttar till blockera gallgången eller cystisk kanal. Resultatet är kramp smärta som inte går bort tills blockeringen försvinner. Enligt Penn State Milton S. Hershey Medical Center, sker detta villkor i ungefär en tredjedel av patienter med gallsten. Risken är högre hos överviktiga, personer med höga kolesterolvärden, gravida och personer som tar östrogen.

Diagnos

För att kunna diagnostisera GALLSTENSANFALL, en läkare först recensioner patientens symtom och sjukdomshistoria, sedan gör en grundlig fysisk undersökning. Ett ultraljud, datortomografi, MR eller annan bildteknik kan användas för att undersöka organ och se om det finns ett hinder inne i gallgången. Läkaren kan också ta ett blodprov för att hitta andra komplikationer av gallsten, till exempel gulsot eller bukspottkörtelinflammation.

Behandling

GALLSTENSANFALL behandlas vanligen med hjälp av smärtstillande medicinering och kost. Människor lider gallsten kan behöva äta en kost som är mycket lägre i fett än normalt. Kirurgiskt avlägsnande av stenar eller hela gallblåsan är vanligt. Patienter som inte opereras kan få oral medicinering för att lösa upp gallstenar. Dock tar denna behandling lång tid och är inte i allmänt bruk.

Förebyggande /Lösning

Enligt Mayo Clinic, en fiberrik kost som innehåller främst omättade fetter kan bidra till att minska risken för gallsten och argsint kolik. Näringsbalansen är också viktigt-människor med vitamin E, vitamin C eller brister kalcium har en högre risk för gallsten. Dessa näringsämnen kan tas som del av en hälsosam diet eller som tillskott. En högre aktivitetsnivå kan hjälpa till att förebygga gallsten. Även övervikt kan öka risken för gallsten och GALLSTENSANFALL, bär snabb viktminskning också en ökad risk. Mayo Clinic rekommenderar en viktminskning bland inte mer än en eller två pounds per vecka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.