biologin av acne

Acne, vilket är grekiska för "hudutslag," berör mellan 70 och 80 procent av tonåringar, enligt AcneScience. com, men även vuxna lider av hudsjukdom. Även om det är varken ett livshotande eller försvagande tillstånd, kan akne orsaka svåra känslomässigt lidande på grund av ärrbildning eller andra missbildningar i ansikte, hals och bröst. Tillståndet försvinner normalt efter tonåren, och behandling kan lindra symptomen och minska utbrotten

hudens funktion

Olja som produceras av kroppen normalt skyddar huden från miljöskador. Oljan når hudens yttre ytan genom porer, som ger fukt och smörjning. Vissa blockeringar hindrar dock oljan från att nå ytan, vilket leder till bildandet av akne. Som ett resultat blir oljan giftigt för huden, utlöser kroppen att stå emot och orsakar akne-ibland kallas en finne-att växa upp till 20 gånger en hudcell porstorlek normala storlek.

Direkt biologiska orsaker

Mest akne lesioner, så kallade komedoner, visas på grund av sebum, en utsöndring av talgkörtelaktiviteten som blockerar hårsäckar. När de bristning, det follikulära inflames väggen och blir irriterad. Området blir också infekterade av bakterier, som kallas propionibacteria, vilket gör att follikeln att fyllas med var och skapar, baserat på deras storlek och läge, pustler, papler och cystor. Kroppens immunsystem reagerar med antikroppar, vilket kan leda till ärrbildning.

Underliggande biologiska orsaker

androgener-eller könshormoner-ansvariga för de flesta akne har sitt ursprung i könskörtlarna och binjurarna, som tenderar att vara mer arbetar med ungdomar. Även om den exakta typ av interaktion inte har identifierats, har förhållandet mellan höga androgener och mer aktiva hormoner fastställts. Testosteron, liksom binjuren hormon som kallas DHEA, ökar storleken och nivån på sekretion av talgkörtlar.

Miljömässiga orsaker

Flera faktorer kan bidra till akne, inklusive familjehistoria, stress, medicinering och kost. Stress ökar binjuren produktion av hormoner, som redan är hög bland tonåringar. En annan stor bidragande faktor, kost ökar hormonnivåerna också, speciellt vissa mejeriprodukter, raffinerat socker och skaldjur. Användning av vissa läkemedel, särskilt de som innehåller halogen-litium, barbiturater och androgener, kan öka akne på grund av deras interaktion med kroppens hormoner.

Fysiska reaktioner

tillväxten av bakterier i de infekterade körtlarna orsakar klåda, och lider ofta komplicera villkoret genom att plocka på eller klämma akne. Denna åtgärd försvagar dermal lager, vilket leder till fler bakterier att attackera det drabbade området. Det skapar också mer ärrbildning, vilket försämrar hudens förmåga att bekämpa akne. Som ett resultat förlorar talgkörtelaktiviteten sin väg till hudens yta, vilket gör att akne att fortsätta växa under huden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.