döv och stum kommunikation

Många döva och stumma människor kommunicerar med teckenspråk. Andra använder anförande läsning. I situationer där döva har svårt att kommunicera med andra, kan de skriva helt enkelt anteckningar och kommunicera på det sättet

slags teckenspråk

I USA är den vanligaste formen av teckenspråk amerikanskt teckenspråk (ASL). ASL har sin egen grammatik och meningsbyggnad och skiljer sig mycket från talad och skriven engelska. Vissa döva använda andra former av teckenspråk, som Signerad engelska. Signerad engelska liknar talad engelska närmare. I andra länder, människor använda andra former av teckenspråk.

Fördelar med teckenspråk

Teckenspråk är vanligast i de döva så döva att arbeta eller gå i skolan med andra döva kan vara lättare att kommunicera med tecken än med tal behandlingen.

Gränser i teckenspråk

Många hörselskadade personer inte kan teckenspråk och några döva inte vet det heller. Därför döva kan ha svårt att kommunicera i vissa situationer.

Fördelar med Speech Reading

Tal läsning, även känd som läppavläsning, ger döva att förstå hörande som inte använder teckenspråk. De följer rörelser folkets läppar när de talar, samt förlita sig på människors ansiktsuttryck. Vissa människor känner att de passar in i det traditionella samhället bättre på det sättet.

Limits of Speech Reading

Många människor tycker tal läsning svårt och tröttsamt. Dessutom att döva tal läsa lär vanligen att tala, men stum människor kan inte tala så att de fortfarande skulle behöva använda teckenspråk eller något annat sätt att uttrycka sig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.