histologi av HPV

Den humant papillomvirus (HPV) är ett virus som infekterar slemhinnor och hud. Mer än 100 typer av humant papillomvirus finns. Den histologi (mikroskopisk struktur) av HPV kan bidra till att avgöra vilken typ av humant papillomvirus är närvarande, men inte alltid. Vanliga vårtor som finns på händer och fötter kan orsakas av vissa typer av HPV och sprids genom hud-till-hudkontakt. Ungefär 30 typer av HPV endast kan spridas genom direkt kontakt genital

Typer

Var och en av genitala HPV-typer har tilldelats ett nummer i den ordning de har upptäckt, till exempel HPV 6. De delas upp i två olika grupper: låg risk och hög risk. Omkring 12 typer av HPV är kända som låg risk eftersom de inte kan orsaka livmoderhalscancer hos kvinnor. De orsakar genitala vårtor dock med typ 6 och 11 att kopplas till cirka 90 procent av genitala vårtor utbrott. Mer än ett dussin typer av HPV anses hög risk, eftersom de kan orsaka onormal celltillväxt på livmoderhalsen. Om inte åtgärdats kan cellförändringarna utvecklas långsamt i livmoderhalscancer. Omkring 70 procent av fallen med livmoderhalscancer orsakas av HPV-typerna 16 och 18.

Identifiering

Enligt "Journal of Clinical patologi", en studie som utfördes på histologi av HPV-relaterade onormal celltillväxt visat att konventionella histologi inte kunde skilja mellan HPV-typ 6 (låg risk) och 16 (hög risk). Vårtor orsakas av HPV-typerna 3, 4 och 6 visade ett samband mellan histologi av vårtor och virustyp, dock. Den histologi av HPV vårtor orsakas av typerna 3, 4 och 6 i huvudsak varierar med deras olika formade kärnor (cell delar ansvaret för tillväxt och reproduktion).

Symtom

normalt de första synliga tecken på HPV-virus är genitala vårtor. De visas oftast som en bula eller en grupp av knölar som kan likna blomkål-typ utväxter. Vårtorna kan vara stora eller små och platta eller upphöjda. Kondylom kan hittas på insidan och utsidan av slidan. Det kan ta veckor, månader eller år innan vårtorna att visas efter att ha sex eller genital-till-genital kontakt med en smittad partner. Livmoderhalscancer orsakas av HPV gör vanligtvis inte uppenbart några symtom förrän det är ganska avancerat. En årlig PAP (Papanicolaou) cellprov är ofta det enda sättet livmoderhalscancer upptäcks.

Histologi

histologi av HPV-relaterade godartade (inte farligt eller progressiv) avvikelser omfattar bildande av genitala vårtor och andra typer av mindre onormal celltillväxt, både inom och utanför i slidan eller anus. Onormal celltillväxt på grund av vissa typer av HPV kan beskrivas som celler med ett utvidgat, oregelbunden kärna omgiven av en tydlig "halo. "Alla dessa typer av onormala cellförändringar anses låg risk. Däremot omfattar histologi av HPV-relaterade förstadium till cancer eller cancer (maligna) cellförändringar måttlig till svår onormal celltillväxt. Dessa hög risk utväxter kan innehålla carcinoma in situ eller ett kluster av cancerceller som ännu inte har invaderat andra delar av kroppen. Risken att utveckla invasiva-typ cancer ökar med svårighetsgraden av onormala cellförändringar ökar.

Förebyggande /Lösning

sexuell avhållsamhet är den absolut bästa förebyggande mot smittas av humant papillomvirus, men det är inte särskilt realistiskt handlingssätt. Kondomer ger begränsat skydd eftersom de fortfarande tillåter vissa genital-till-genital kontakt mellan parterna. Kom ihåg att en person kan vara infekterade med HPV utan några synliga tecken. Ett vaccin mot HPV 16 och HPV 18 som heter Gardasil finns att flickor så unga som 9 år gammal. Helst vaccinet bör ges till flickor 11 och 12 år ålder, men det kan ges till kvinnor upp till 26 års ålder. Som av 2010, är vaccinet förväntas vara godkända för pojkar också.

Varning

Det finns idag inget botemedel mot HPV. Symtom som genitala vårtor kan behandlas effektivt, men kan ändå återkomma. Även män kan smitta också, och HPV har varit känt för att orsaka anal och peniscancer finns det för närvarande inget test för att kontrollera för hög risk typer av HPV hos män. Sexuellt aktiva tonåringar är oftast omedvetna om att någon typ av genital kontakt kan överföra sjukdomen, även om den faktiska samlag inte är inblandad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.