histologi av psoriasis

Psoriasis är en hudsjukdom som drabbar ungefär 125 miljoner människor i hela världen, enligt World Psoriasis dag. Det orsakar inflammation i huden och uppträder som röda fläckar som täcks av silvriga flingor av huden. Den förekommer normalt runt armbågar, knän och hårbotten. Det är inte en smittsam skick och är normalt sett genetiskt

Origins

Den första inspelade nämna psoriasis är den grekiske läkaren Hippokrates som levde i 4 och 5 århundraden B. C. Därefter nämns 400 år senare av den romerske författaren Cornelius Celsus som kopplade det med impetigo, som är en smittsam sjukdom som orsakar röda fläckar och blåsor på huden. Sjukdomen

Identifiering

var nästa nämns av hudläkare Joseph Jacob Plenck i Wien 1775. Han beskrev det som en del av den grupp av avflagande mänskliga sjukdomar, de som skapar fjällande eller skala-liknande förhållanden på huden. Det var inte förrän engelska hudläkare Robert Willan undersökta sjukdomen i slutet 18th century att det var kategoriseras som en separat sjukdom. Willan beskrivs de två typerna, den första är Leprosa Graecorum, som beskrev tillståndet när huden var fjällig och det andra är PSORIASIS Leprosa som var en mer eruptiv version.

Namngivning

Villkoret var först kallade psoriasis 1841 av wiensk hudläkare kallas Ferdinand Hebra. Han hade arbetat med noteringar efter Robert Willan och myntade begreppet med det grekiska ordet "PSORIASIS" som betyder att klia.

Behandlingar

i 19th century första typer av behandling för psoriasis ingår tjära, ditranol, salicylsyra och salter från Döda havet. Ultraviolett ljus upptäcktes som ett stöd under 1920 och under 1950-talet en rad aktuella och orala steroider upptäcktes som kan hjälpa sjukdomen. Under 1990-talet upptäckte forskare vitamin D behandlingar samt retinoider, medan i det 21 århundradet laserbehandlingar har hjälpt psoriasis drabbade.

Betydelse

Varje år sedan 2004 World Psoriasis Day har hållits på Oct 29. Det är en dag tillägnad det beräknade 125 miljoner lider av sjukdomen i världen. Syftet med dagen är att ge mer insikt i skick och att höja sin profil. Det är också utformad för att öka förståelsen för psoriasis bland den allmänna befolkningen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.