lab övervakning och behandling av hepatit C

Hepatit C är en sjukdom som angriper och förstör sakta levern. Den orsakas av hepatit C-virus (HCV). Även om du kanske aldrig har deltagit i droganvändning med delade och smittade nålar, din risk för hepatit C-infektion ökar om du är en hälso arbetstagare som kan utsättas för infekterat blod, om du får en tatuering eller en piercing i en oren miljö eller Om du är HIV-positiv. Andra möjligheter är om du har fått hemodialys behandlingar för en längre tid, en blodtransfusion eller organtransplantation före 1992 eller något koagulationsfaktor koncentrat före 1987.

Beginning en Hepatit C behandlingsregim

En hepatit C-infektion går långsamt eftersom det förvärrar först levern och sedan fortsätter att förstöra denna orgel. Patienten kanske inte märker några symtom under de första 10 åren-när hon ser en läkare, kan hon lever permanent ärr. Denna skada är levercirros. En ärrad eller skadade levern inte kan fungera tillfredsställande och fortsätter att urarta. Din husläkare eller allmänläkare kan rekommendera en specialist i infektionssjukdomar eller en hepatolog som specialiserat sig på leversjukdomar. Då patienten kan påbörja en serie av behandlingar och laboratorium övervakning av hepatit C.

Provning, övervakning och behandling för hepatit C

Läkaren kommer att kräva flera blodprover för att avgöra om HCV är närvarande, och i så fall vad virusmängden är eller hur mycket HCV patienten bär på hennes kropp. ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) är en hepatit C screeningmetod som är specifik i upptäckt av hepatit C-antikroppar. Ett positivt test visar att patienten sannolikt har hepatit C. Genotypning, eller utvärderar den genetiska makeup av viruset, hjälper läkaren att fastställa behandlingsalternativ för varje patient. Om läkaren konstaterar att levern avvikelser är bara liten, kan behandlingen inte krävas. Men läkare kommer förmodligen rekommendera att patienten har uppföljningen provningslaboratorium blod regelbundet för att kontrollera för leverpåverkan.

Antivirala läkemedel som används i behandling

antivirala läkemedel är viktiga i behandlingen för att rensa virus ut av patientens kropp. Läkaren kan ordinera ett kombination av mediciner som ska tas över en period av flera veckor. När patienten avslutar en runda behandlingar, han /hon kommer att genomgå blodprov en gång för att upptäcka vilka förändringar som kan ha utvecklats. Dessa mediciner har biverkningar, de kan orsaka depression och influensaliknande symptom som feber, huvudvärk, värk, smärta och utmattning. Om mediciner producera allvarliga problem kan behandlingen ändras eller försenas i vissa fall.

Andra behandlingar

Om specialisten inte diagnostisera hepatit C, kommer han rekommendera sannolikt flera livsstilsförändringar utöver antivirala läkemedel. Patienten måste avhålla sig från alkoholintag, eftersom den leder till skrumplever och kan påskynda utvecklingen av leverskada. Han /hon bör göra hälsosamma val, inklusive en kost med frukt och grönsaker, motion och sömn. Patienten måste också fortsätta sjukdom behandlingar och laboratorium blodkontroll tester som övervakas regelbundet

leverbiopsi. Ett laboratorium Provningsförfarande

Förutom blodanalyser, kommer patienten sannolikt kräver en leverbiopsi . Ett prov av levervävnaden kommer att tas bort från patientens kropp för laboratorietest för att fastställa graden av hepatit C-infektion. Det kommer också att göra det möjligt för läkaren att fatta välgrundade beslut om behandlingsregimen för patienten. Den perkutana lever biopsi en milt invasiva test där en lång nål sätts in i patientens buk tills den tränger levern och ett vävnadsprov tas bort. Två andra metoder för leverbiopsi används. Ett innebär att använda den transjugular ven och den andra använder en liten buksnitt att utföra en laparoskopisk undersökning för att ta bort en lever prov med en nål för att undersöka tillståndet i levern. En undersökning av levern på cellulär nivå kommer att indikera sjukdomens svårighetsgrad och progression av degeneration i levern.

Levertransplantation

När patienten når slutet stadier av sjukdomen, har levern drabbats skador så att det nästan är inaktiverade. Patienten kommer att kräva en levertransplantation. Under operationen kirurgen kommer ta bort den skadade levern och ersätta det med ett friskt organ. Transplantationen kan faktiskt inte vara ett botemedel, eftersom behandling med antivirala läkemedel kommer att fortsätta. Laboratoriet blodprov måste också fortsätta att övervaka framgång på transplantatet. Vissa HCV kommer att finnas kvar i kroppen så att med tiden kommer de återstående HCV återbefolka och invadera nya levern som sjukdomen startar processen om igen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.