livscykel tyfus

Tyfus är en dödlig sjukdom som orsakas av Salmonella Typhi bakterien. Ungefär 400 fall av tyfus inträffar i USA varje år. Men tre fjärdedelar av de kontrakterade när de reser utomlands, där det drabbar nästan 21. 500 tusen människor. Det är mindre vanligt förekommande i andra industrialiserade områden som Kanada, Västeuropa, Japan och Australien, enligt CDC. gov

Definition

Tyfoid är en bakteriell infektion. Den vanligaste symtomen är diarré, systemisk sjukdom och hudutslag. Det kallas ibland enterisk feber, och är potentiellt dödlig om den inte diagnostiseras och behandlas snart nog. Den trivs i förhållanden med dålig eller ingen sanitet, trängsel och allmänt socialt kaos. Det är möjligt att tyfus orsakade stora pesten i Aten som slutade det peloponnesiska kriget, enligt Världshälsoorganisationen.

Transmission

Salmonella Typhi infektion är unikt för människan. Infektionen går in genom tarmkanalen och flyttar ut i blodet, sedan i organ som mjälte och gallblåsan. De som är smittade bär bakterien i blodet. Mycket få människor att återhämta sig från tyfus men fortsätta att driva de bakterier utan att visa symptom. Enligt Centers for Disease Control and Prevention, "Både sjuka personer och transportörer skjul S. Typhi i sin avföring. " I områden med dålig hygien, urin och avföring kontaminera mat eller vatten, vilket leder till massa infektioner.

Manifestation

Inkubationstiden är en till tre veckor, där bakterien förökar sig i blodet. Symtom utvecklas mellan en och tre månader efter exponering och kan vara mycket lindriga eller ganska svår. Symptomen är feber och huvudvärk, förstoppning eller diarré, förstorad mjälte och lever och Rose-färgade fläckar på bröstet. Allmän sjukdomskänsla och svår buksmärta med hög feber, över 103 grader Fahrenheit, är de vanligaste. Febern är ofta svårt att diagnostisera eftersom symptomen liknar många bakterier och virusinfektioner, närmare bestämt vanlig förkylning.

Behandling

När lämnas obehandlade, tyfus kan utvecklas till delirium, inre blödningar och död inom bara en månad . Enligt eMedicine, "kan Survivors lämnas med långsiktiga eller permanenta neuropsykiatriska komplikationer. " Det kan behandlas med vanliga antibiotika, men antibiotikaresistensen är ganska utbredd. Intravenös vätska och elektrolyter hålla patienten hydratiserade. Symptomen försvinner ofta före bakterierna är helt utbränt, så måste patienterna se till att ta medicin för hela längd av receptet.

Förebyggande

Du kan skydda dig från bakterierna med hjälp av vacciner. De är vanligtvis rekommenderas före varje resa utanför USA, Kanada, norra och västra Europa eller Australien och Nya Zeeland. Enligt The New York Times, "adekvat vattenrening, avfallshantering och skydd av livsmedel från föroreningar är viktiga för folkhälsan åtgärder. " Tyfoid transportörer aldrig bör fungera som hanterar livsmedel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.