vad är meningen med artros?

Artros, även känd som artros (OA) eller degenerativ ledsjukdom är den vanligaste formen av artrit, vilket är en term som täcker in en lång rad villkor som innebär försämringar i lederna. Artros innebär skada på brosket i lederna, som slits som en person åldrar. Brosket i lederna är nödvändigt att skapa flexibilitet inom förflyttning av en persons händer, fötter, höfter, knän, rygg och nacke. Hos personer med artros, har brosk som ger denna flexibilitet nedslitna. När dessa personer använder sina leder, är det ofta ont, stel och svår eftersom ben i lederna gnugga tillsammans utan dynan som tillhandahålls av brosk. Ibland kan detta leda till en total brist på rörelse i det gemensamma

Vem berörs

Som av 2010, nästan 20 miljoner människor drabbats av artros i USA Dessa individer är från en mängd olika ras bakgrund, eftersom det verkar vara liten skillnad i förekomsten av det tillstånd inom en viss etnisk grupp. Men individer av japanska härkomst är något mer benägna att drabbas av sjukdomen, särskilt jämfört med amerikaner i södra Kina, Sydafrika, eller East indisk härkomst. I amerikaner yngre än 45, män är mer sannolikt att påverkas, medan honorna omfatta större delen av drabbade åldrar 55 och äldre. Är

Age-associerad OA

Artros i första hand orsakats naturligt som en del av åldrandet. Eftersom lederna används i hela ditt liv, kan de börja att försämras. Åldrande orsakar också vatteninnehållet i lederna att öka medan det protein som håller ledbrosket intakt minskar. Denna försämring i kombination med den ständiga användningen av dina leder under lång följd av år kan leda till total utarmning brosk, vilket resulterar i oftentimes smärttillstånd av artros. Osteoporos kan ibland utvecklas mellan flera medlemmar av samma familj. Detta har lett till att vissa läkare att dra slutsatsen att vissa individer kan göra gener som sätter dem löper större risk att utveckla sjukdomen än andra.

Sekundär OA

En person kan också utveckla artros via "sekundära" orsaker som inte relaterat till ålder, t ex upprepade skada av vissa lederna på grund av långsiktigt engagemang i kontakt idrotter som fotboll. Många fotbollsspelare har varit kända för att lida av artros i knä, på grund av upprepad belastning och skador i knäleden. De vanligaste sekundära orsaken till artros är fetma, som den extra vikten som en fet individen bär lägger en extra belastning på lederna, speciellt knäna. Sjukdomar som diabetes och gikt är också kända för att öka din risk att utveckla artros, förutom att vissa sjukdomar tillväxthormon, och gemensamma defekter vid födseln.

Förebyggande

På grund av det faktum att de flesta fall av artros strejk oväntat när personen når en viss ålder, utvecklar detta villkor är ofta oundvikligt för många människor. Det finns dock åtgärder som personer i riskzonen för att utveckla sekundär artros kan vidta för att förhindra, eller åtminstone minskad risk att drabbas med sjukdomen. Personer i riskzonen för att utveckla fetma bör försöka behålla en hälsosam kost och motionera regelbundet, medan överviktiga personer bör försöka banta för att undvika att lägga alltför stor påfrestning på knäna. De som är i riskzonen på grund av långvarig och tunga deltagande i idrotter som fotboll eller styrketräning, som lägger enorma påfrestningar på knän, bör arbeta med en fysisk tränare för att utveckla en effektiv stretching och massage plan. Om du är starkt involverad i någon sport som sätter stam på lederna, är det viktigt att låta dina leder tillräckligt med tid att läka mellan intensiv träning och efter någon skada.

Behandling

I många fall kommer läkare rekommendera att ta lindrig smärta medicin dagligen eller när skov förekommer, beroende på hur svår din artros är det. Läkare föreslår ofta den över disk Naproxen att hålla kontroll smärta och minska inflammation i lederna. Läkare ofta rekommendera olika sträckor och tekniker individer kan vidta för att minska påfrestningar på deras förband. Din läkare kan par dessa tekniker med en form av fysisk eller massage. I vissa fall kan din läkare rekommendera regelbundet få kortison skott, som har varit kända för att hjälpa till att minska ledsmärta orsakad av svullnad. För mycket allvarliga fall av OA, kan operation utföras, särskilt i de fall då OA uppstod genom ett felaktigt gemensamt orsakas av en genetisk avvikelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.