vad är obestämd kolit?

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är ett brett begrepp under vilka faller förhållanden som orsakar vävnader i tarmen blir inflammerad och svullen. Två villkor i samband med IBD är Crohns sjukdom och ulcerös kolit (UC). När en patient uppvisar egenskaper och symtom på både en diagnos av obestämd kolit ges

Crohns Versus UC

Crohns sjukdom kan orsaka inflammation i någon del av mag-tarmkanalen men oftast ses i den nedre delen av tunntarmen, som kallas ileum . Ulcerös kolit orsakar inflammation och sår i slemhinnan i tjocktarmen.

Orsaker

Även om den exakta orsaken till IBD, inklusive obestämd kolit, inte är känd, är kroppens immunförsvar tros spela en betydande roll . Av någon anledning, de celler som ansvarar för att attackera och eliminera främmande ämnen från kroppen angriper friska vävnader av tarmen istället.

Symtom

Symtomen vid ulcerös kolit som kan förekomma i obestämda kolit är diarré, blodig avföring, nedre vänstra sida buksmärtor och trötthet. Sår i ändtarmen är vanliga. Crohns sjukdom symtom är diarré, feber och nedre högra sida buksmärtor. Munsår kan förekomma. Båda typerna av IBD kan orsaka förlust av aptit och viktnedgång.

Sjukdomsfall

Enligt Milton S. Hershey Medical Center, är IBD den vanligaste gastrointestinala besvär hos barn och unga vuxna. De flesta patienter utvecklar sjukdomen i åldern 10 och 30. Män och kvinnor drabbas lika. Förekomst av sjukdomen är högre hos personer av judisk börd och de som har en släkthistoria av sjukdomen.

Behandling

Det finns ingen medicinsk bot för IBD, kan sjukdomar kontrolleras genom användning mediciner som hämmar immunsystemet, t. ex. prednison. Kirurgiska ingrepp när läkemedel inte ger ett tillfredsställande skydd inflammation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.