vad är sadelgjord i nacken?

Bebisar är inte alltid föds perfekt, ibland kommer ett barn med en missbildning eller två. En medfödd missbildning är sadelgjord av halsen. Medan bandet självt inte i allmänhet leder till några hälsoproblem, kan orsaken bakom bandet vara ett bekymmer. Simhud halsar härrör från en rad olika orsaker och läkare kan ta bort bandet när barnet är gammalt nog för ett sådant förfarande, om bandet blir för fula eller besvärande

Definition

Webbing av halsen, även kallad en simhud hals eller pterygium Colli, är markerad med ett hudveck på varje sida av halsen. Veck når ofta från bakom örat till axlarna. En medfödd missbildning är en del barn föds med hals band och det stannar med dem genom vuxenlivet.

Utveckling

Neck sadelgjord är lös till nyfödda, ofta visas som lös lappar av hud. Eftersom kroppen växer, sadelgjord halsen drar och sträcker. Äldre barn och vuxna som behåller sin simhud hals verkar ofta ha förkortat halsen eller ingen hals alls.

Orsaker

Två av de mer gemensamma villkor som orsakar en simhud hals är Turners syndrom och Noonans syndrom. Den förra kommer från en ofullständig könskromosom och påverkar bara kvinnor, medan den senare är en genetisk störning som drabbar båda könen. Fel diagnos listar mer än 100 mindre vanliga orsaker till hals sadelgjord.

Behandling

Om du lämnar hals bandet på plats kommer inte att påverka kroppens funktion, men det kan bli en kosmetisk fråga. Kirurgi tar bort hals sadelgjord, ofta med tekniker som arbetar från nacken att återställa halsen till sin ursprungliga form och lämnar litet ärrbildning. Behandling av den bakomliggande orsaken till bandet beror på skick som orsakade det.

Etymologi

Den alternativa termen för en simhud hals, Colli pterygium, härstammar från grekiska och latin. Det grekiska ordet pterygion, vilket betyder vinge, ger upphov till pterygium, vilket motsvarar en winglike struktur. Medan pterygion ofta hänvisar till en hudveck nära ögat, lägger till arbete Colli anger halsen. Colli är en form av det latinska ordet Collum, vilket betyder hals.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.