cancerbehandling & achondroplasia

Akondroplasi är en form en dvärgväxt samband med en genetisk mutation. Många orsaker har varit inblandade i den mutation och därav sjukdom, inklusive användning av cancerbehandling eller kemoterapi under graviditeten

Tecken och symtom på Akondroplasi

Barn med akondroplasi har korta armar och ben med en relativt normalstor torso. De har också ett stort huvud och framträdande panna som ofta är resultatet hydrocefalus eller vätskeansamling i hjärnan.

genetiska orsaker till Akondroplasi

De flesta människor med akondroplasi har en genetisk mutation i Fibroblast growth factor receptor 3. Denna gen har en avgörande roll i regleringen av bentillväxt.

Kända riskfaktorer

Akondroplasi är resultatet av en spontan mutation. Några etablerade riskfaktorer bland annat att ha en förälder som drabbats och avancerad moderns ålder.

Faktorer som inte är associerade

Flera riskfaktorer har undersökts som potentiella riskfaktorer för achondroplasia med inget samband hittades hos mamma fetma och diabetes och exponering för kemikalier, och olaglig och receptbelagda läkemedel.

Cytostatika som riskfaktor

Mödra kemoterapi har varit inblandad i utvecklingen av achondroplasia. Det var en 2004 papper genom Cardonick och Iacobucci inte hitta något samband mellan cancer behandling av gravida kvinnor och utveckling av achondroplasia.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.