Vilka är de viktigaste symptomen på ALS?

Amyotrofisk Lateral Skleros (ALS) är en neurodegenerativ sjukdom som angriper nervceller i en patients hjärna och ryggmärg. Sjukdomen är progressiv, vilket leder till nedbrytning av motoriska nervceller. Patienter upplever en snabb förlust av muskelstyrka och kontroll, inte bara i armar och ben, utan även i muskler som arbetar med primära funktioner såsom andning och svälja. ALS är även känd som Lou Gehrig sjukdom.

Muskelsvaghet

De flesta av ALS-patienter upplever muskelsvaghet som en av de tidiga symptom på sjukdomen. Patienterna märker en nedgång i muskelstyrka, vilket gör att lyfta objekt svårt. Patienterna upplever ofta trötthet i lemmarna. Dessutom kan patienter uppleva muskelryckningar och kramper. Muskelatrofi och fattiga reflexer förekomma hos vissa patienter.

Motoriska problem

Muskelsvaghet leder ofta till problem som snubbla när hon gick eller släppa objekt. Musklerna i ansiktet och munnen kan påverkas, vilket leder till sluddrande tal. Patienter kan ha svårt att tala med normal volym, och kan ha heshet i rösten. De flesta patienter upplever symtom i händer och fötter först. Uppgifter som att klä på sig, knäppa knappar och andra aktiviteter som kräver finmotorik kan bli allt svårare.

Inre Muskelsvaghet

Som ALS fortskrider patienter upplever svårigheter att andas och svälja. Vissa patienter har också problem att tugga. Detta sker eftersom sjukdomen angriper musklerna i bålen. De flesta patienter med senare steg ALS kräver en fläkt för att hjälpa dem andas. I slutskedet av ALS, Många patienter upplever fullständig förlamning.

Andra symptom

En del patienter upplever okontrollerbar gråt och skratt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.