vad är kirurgisk debridering?

Olyckor händer varje dag. Vanligtvis ingen skada sker, men ibland skador resultat. Mindre skärsår och skrubbsår är vanliga. Några sår, emellertid, såsom sår och brännskador, skador på huden och eventuellt underliggande vävnad. Dessa typer av skador kan kräva ett förfarande som kallas debridering

Definition

mänskliga huden hela tiden sårskorpa av och regenererande. Debridering är en process genom vilken en läkare avlägsnar döda hudlager vävnad för att ge plats för tillväxten av ny, frisk vävnad.

Syfte

Debridering är en behandling för hudskador, men det kan även användas för hudsjukdomar som följd av kronisk sjukdom som diabetes, eller levnadsförhållanden som orörlighet orsakar liggsår.

Typer

Debridering har flera olika typer med olika nivåer av invasiv. Exempelvis är mekanisk debridering ett förfarande där fuktiga och torra förband är omväxlande tillämpas att absorbera sårade vävnad. Kirurgisk debridering är en mer invasiv behandling för skador som är allvarligare.

Förfarande

En läkare använder ett vasst föremål för att skära bort nekrotisk vävnad. Läkaren utför denna procedur säng med lokalbedövning för smärta, eller om så behövs, i operationssalen med narkos. Kirurgisk debridering är de mest invasiva formen av debridering och används när en betydande mängd vävnad behöver avlägsnas eller när såret blivit infekterat.

Recovery

Läkaren kommer att gälla förband efter operation som kommer att ändras regelbundet i dagar efter förfarandet. Återhämtningstiden varierar beroende på svårighetsgraden av såret.

Risker och Prognos

Alla kirurgi har risker. Kirurgi kan skada omgivande strukturer och infektion är möjlig. Kirurgisk debridering, dock i allmänhet ett säkert där patienterna helt återställda om de följer efter skötselråd informera sin läkare om efter operationen problem uppstår.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.