vad är meningen med gasbildning?

"Flatulens" är en biologisk term som hänvisar till produktionen av gas inom däggdjur Matsmältningskanaler. Flatulens framgår externt när denna gas läcker ut i kroppen, genom en process som kallas tarmgas. Begreppen "flatulens" och "tarmgas" är ofta förvirrade och kan användas omväxlande i både samtal och litteratur

medicinsk betydelse

Men ofta är pinsamt, en viss grad av flatulens allmänt anses normalt. Överdriven gasbildning, kunde dock vara ett tecken på dålig matsmältning, dålig kost eller matvanor, eller en allvarlig gastrointestinal sjukdom.

Orsaker

Flatulens kan delvis följden av att svälja luft när du äter eller dricker, men dess primära orsaken är jäsning av livsmedel i den nedre tarmen. Detta görs genom mikrober som är bosatta i tjocktarmen, som livnär sig på kvarvarande näring när magen och övre tarmen inte smälta matrester helt.

matvanor

Mat ska ätas långsamt och tuggas noggrant för att minska förtäring gaser och främja ökad effektivitet i den övre mag-tarmkanalen. Magen smälter väl tuggad mat mer fullständigt än den gör stora sjok, och det kommer att extrahera en större del av sitt näringsvärde innan de passerar den vidare till tarmen.

Diet

Vissa livsmedel, såsom baljväxter och andra stärkelse, grov greener och rikliga källor av rå kostfiber tenderar att producera överskott väderspänningar. Att äta en balanserad kost som innehåller endast en måttlig mängd av dessa typer av livsmedel kan bidra till att minska väderspänningar. Äta kryddor som kummin, koriander, spiskummin och gurkmeja också kan vara fördelaktigt. Människor som är laktosintoleranta bör undvika livsmedel som innehåller laktos mjölksocker eftersom det kan orsaka allvarliga uppblåsthet och överskott tarmluft.

Mag-tarm

Ihållande flatulens som inte svarar på ändrade kost och kostvanor kan indikera förekomst av ett allvarligt medicinskt tillstånd. Magsår, kolit, colon irritabile, Crohns sjukdom och en mängd andra sjukdomar, leder vanligen till svårlösta väderspänningar. Någon upplever överskott tarmluft under en längre period bör rådgöra med en behörig läkare eller sjuksköterska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.