hur är en prostata gjort biopsi ?

Pre-kirurgisk

före dagen för operation, kommer blodprover tas för att fastställa patientens PSA ( prostataspecifikt antigen ) nivåer och se till det inte finns någon annan sjukdom närvarande . När patienten har medicinskt klar för operation , kan läkaren förskriva pre-kirurgisk antibiotika för att minska risken för infektion efter ingreppet . Vissa läkemedel ( t. ex. acetylsalicylsyra och ibuprofen ) kan behöva stoppas så länge som två veckor före operation , eftersom de kan främja överskott blödning . Just innan förfarandet lavemang kan också beställas , särskilt om en transrektalt biopsi görs .

Anesthesia

anestesi skall användas kommer att diskuteras före operationen. Det kan bero på vilken typ av förfarande som kommer att användas . Narkos används sällan för biopsier prostatacancer . Lokalbedövning ges vanligtvis för att bedöva området prostatakörteln där vävnad biopsi tas . Patienterna är också ofta lugnande för en lugnande effekt . När bedövningen väl har fått det kan orsaka trötthet i 24 timmar så körning och andra aktiviteter kan behöva undvikas .

Förfarande

Det finns ett antal sätt att en prostatacancer biopsi kan utföras . Vilken är vald kan bero på den specifika platsen i området i fråga och läkarens kompetens . Förfarandet Valet kommer att diskuteras före operationen.

Det finns tre mest använda metoder som används för att diagnostisera prostatacancer . En transrektalt biopsi använder ultraljud för att samla vävnadsprovet i ändtarmen genom anus . Den transurethal biopsi använder en cystoskop att komma in i urinröret och låta läkaren komma direkt till prostatakörteln. Och transperineal biopsi kräver ett snitt i mellangården för att samla in prover .

Test

Under prostatacancer biopsi tas prover från i och kring prostata . Det kan finnas ett dussin prover från områden i och kring prostata . Om en tumör är närvarande, kommer specifika celler skall tas ur den tumör . Vävnaden granskas av en patolog för att avgöra om det finns cancerceller . Om provet är elakartade ( cancer ) är det iscensatt baseras på hur långt cancern har spridit sig utanför det ursprungliga vävnaden i prostatakörteln , om alls . Mellanstationer vid prostatacancer är ofta baserad på en " Gleason score " som kännetecknas av mönstret av cancerceller .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.