Definitionen av hormonrefraktär prostatacancer

Prostatacancer är en av de vanligaste cancersjukdomarna i USA , enligt den Prostate Cancer Foundation . Manliga hormoner stimulera tillväxten av cancerceller , så ett behandlingsalternativ är att drastiskt minska halterna av cirkulerande hormoner och i huvudsak svälta cancern . Men vissa tumörceller växer även i avsaknad av hormoner , eller tumören blir van vid de låga hormonnivåer . Resultatet är hormonrefraktär prostatacancer , där tumören inte svarar på hormonbehandling berövande terapi och återupptar tillväxt .

Prostate Cancer

Prostatacancer är den vanligaste typen av cancer efter hudcancer , drabbar ungefär en av sex män i USA . En man är mer sannolikt att få diagnosen prostatacancer än en kvinna är att få diagnosen bröstcancer , enligt Prostate Cancer Foundation . Lyckligtvis är prostatacancer i samband med en av de högsta fem -årsöverlevnaden av all cancer , främst eftersom det ofta diagnostiseras när det fortfarande är i ett tidigt skede . Nästan alla män som diagnostiserats med prostatacancer är cancer-fri fem år efter diagnos .

Hormoner och prostatacancer

Prostatan , en liten , valnötsstora organ nära pungen , tillverkar cirka 90 procent av manliga hormoner , eller androgener . De övriga fem procent görs av binjurarna. Det manliga hormonet testosteron orsakar prostatakörteln och andra organ kön att växa under puberteten , och det bidrar till att prostatan tillväxt genom vuxenlivet . Testosteron stimulerar alla prostata celler, den kan inte skilja mellan friska celler och cancerceller sådana . Närvaron av testosteron " flöden " celler prostatacancer och stimulerar tumören att växa .

Vad är hormonrefraktär prostatacancer ?

Eftersom manliga hormoner foder tillväxten av cancerceller , beröva kroppen av androgener bromsar eller till och med stannar prostata tumörtillväxt . De flesta män med prostatacancer upplever en betydande svar efter hormon deprivation ( även kallad androgen ablation ) börjar . Hormonbehandling är mest effektiv när prostatacancer är i de tidigaste stadierna . Tyvärr är effekterna av hormonbehandling inte sista . Prostatacancer celler slutar svara efter månader eller år av hormon fattigdom och återuppta växer. Vissa prostatacancer celler växer oberoende av testosteron , medan andra vant sig vid den minskade hormonnivåer . Prostatacancer som inte längre svarar på hormonbehandling kallas hormonrefraktär prostatacancer . Hormonrefraktär prostatacancer är ett mer avancerat stadium av prostatacancer .

hormonterapi

Hormonbehandling kan användas ensamt eller i kombination med andra typer av behandlingar . Hormonbehandling faller in i fyra typer : kastrering , antingen genom kirurgiskt avlägsnande av testiklarna ( orkidektomi ) eller kemiskt blockera hormoner som stimulerar produktionen av testosteron , östrogen ( kvinnligt hormon) behandling , som inte har någon verkan på celler prostatacancer men stannar hypothalamus från att producera gonadotropinfrisättande hormon som stimulerar produktionen av testosteron , antiandrogener som blockerar receptorerna på cellerna så att testosteron inte kan få celler att växa , och blockad kombination androgen , som kombinerar kastrering med antiandrogen behandling .

Behandling för hormonrefraktär prostatacancer

Behandling av hormonrefraktär prostatacancer är begränsad . Hormonbehandling kan avbrytas för en kort period och sedan startas om . Denna strategi kan chock tumören och återigen långsamt eller stoppa dess tillväxt . Andra behandlingsalternativ för hormonrefraktär prostatacancer innefattar strålbehandling , kemoterapi eller experimentella terapier som immunterapi , genterapi , programmerad celldöd eller reglering av cellsignalering processen .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.