prostatacancer återkommande behandling

Prostatan är en körtel i det manliga reproduktiva systemet som är ansvarig för att tillhandahålla mycket av den vätska del av sperma . I vissa fall kan det utveckla muterade celler som börjar växa onormalt , vilket gör dem cancer. Även om första fallet av prostatacancer har behandlats , kan den komma tillbaka , vilket leder till återkommande prostatacancer . Denna återkommande form kan också spridas till andra vävnader , inklusive lungor , lever och skelett

extern strålning

De flesta fall av återkommande prostatacancer ska behandlas med extern strålbehandling . Med denna process , som kallas en anordning en linjäraccelerator används för att direkt högenergetiska röntgenstrålar på prostatan . Dessa röntgenstrålar kan skada celler i området och kommer att orsaka mest skada på cancerceller , även om vissa av de andra vävnader skadas också . Syftet bakom denna behandling är att förstöra cancerceller och , åtminstone , krympa tumören .

Prostectomy

När en patient har fått strålbehandling kan onkologer besluta att patienten får en prostectomy . Detta är ett förfarande där prostatakörteln tas bort vilket kommer att eliminera de huvudsakliga tumören . Denna typ av kirurgi är inte lika effektiv , men om tumören har spridit och sprider sig till andra vävnader .

hormonbehandling

Eftersom prostatakörteln är en del av det manliga reproduktiva systemet , är det möjligt att påverkas av hormoner . Androgener , en typ av hormon som innehåller testosteron , kan orsaka prostata celler att växa . Som ett resultat kan blockera produktionen av androgener bromsa tillväxttakten av prostatacancer , även om den har spridit sig till andra vävnader . Denna typ av behandling antingen kan eftersträvas genom att ta bort testiklarna eller genom att administrera läkemedel som blockerar produktionen av androgener .

Kryokirurgi

Kryokirurgi för återkommande prostatacancer är en ny behandling som är i klinisk prövning. Det innebär att man använder ultraljud för att försöka identifiera de specifika delar av prostata som blivit cancerogena . När tumören har identifierats , det är frysta, med flytande kväve eller någon annan källa till extrem kyla att döda tumören .

Cytostatika

Cytostatika fungerar med hjälp av mediciner som gift tumörceller . Kemoterapi kan fungera genom att förhindra celler från att dela och förökar sig, eller det kan vara direkt giftiga för cancerceller genom att skada deras DNA . Cytostatika används ofta när prostatacancer har spridit sig till andra vävnader .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.