typer av behandlingar prostatacancer

Prostatacancer drabbar prostatan , en del av det manliga reproduktiva systemet som hjälper till att producera sperma . Prostatacancer är en relativt vanlig typ av cancer hos äldre män , och det finns flera olika behandlingsalternativ för män som utvecklar sjukdomen . Du kanske inte ens behöver genomgå någon form av behandling alls , beroende på din ålder och i vilket skede av din prostatacancer

. Exspektansgrupp

I vissa fall är den bästa behandlingen för prostatacancer inte behandla det alls . För en del män , speciellt äldre män med tidigt stadium prostatacancer , kan tumören vara faktiskt så långsamt växande att du är mer risk att dö i en mängd andra medicinska frågor än av din prostata tumör . Låter grymt , men aggressiv cancerbehandling kan sätta dig igenom en hel del smärta för att besegra en tumör som aldrig skulle faktiskt bli invasiva . Din läkare kan rekommendera att du kommer in för regelbundna filmvisningar att hålla ett öga på din prostata , och att du checkar in om symtomen förändras .

Kirurgi

Det finns flera typer av kirurgi som används för att behandla prostatacancer . Radikal prostatektomi bort hela prostata . Radikal prostatektomi utförs på två sätt , antingen genom att ta bort prostatan genom bukväggen ( retropubic prostatacetomy ) eller genom att ta bort prostatan genom området mellan pungen och anus ( mellangården prostactomy ) . Transuretral resektion av prostata ( TURP ) tar bort bara en del av prostata . Ett skärande verktyg sätts in i urinröret och delar av prostatan avlägsnas genom den kanalen . Kirurgisk behandling för prostatacancer har möjliga biverkningar som impotens och inkontinens .

Strålning

Strålbehandling används ofta för att döda cancerceller . Strålning kan vara antingen extern eller intern. Externa strålningen kommer från en maskin som riktar strålar av strålning på kroppen. Intern strålbehandling , som också kallas brachyterapi , innebär att placera radioaktiva pellets eller ledningarna i prostatacancer själv . Om du har invärtes strålning , du kanske undvika vissa människor , som gravida kvinnor och barn , för lite som du själv kommer att vara radioaktivt . Strålning har liknande biverkningar som kirurgisk behandling.

hormonterapi

Hormonbehandling är utformad för att blockera manligt könshormon som kan orsaka prostatacancer att växa . De flesta typer av hormonbehandling kommer i form av läkemedel som blockerar det manliga könshormonerna testosteron och androgen . Orkidektomi är en operation som tar bort testiklarna , vilket undanröjer hormoner vid källan . Hormonbehandling kan ge biverkningar såsom sänkt sexlust , värmevallningar och försvagat skelett .

experimentell behandling

Experimentella behandlingar finns för män med prostatacancer . Cytostatika , som ofta används för att behandla andra typer av cancer , används nu för att försöka behandla prostatacancer . Hög intensitet fokuserat ultraljud terapi försök att bryta upp cancerceller med ljudvågor , medan cryosurgery fryser prostatacancerceller att döda dem. Biologiska läkemedel försöker stimulera prostatacancer patientens eget immunförsvar att bekämpa cancerceller .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.