prostata utsäde implantat faror

Även känd som brachyterapi innebär prostata utsäde implantation släpps radioaktiva " frön " i prostatan , som leverera strålningen till området . När implanterade , fröna-som är ungefär lika stort som ett riskorn-avger strålning som långsamt sönderfaller med tiden och blir inaktiva inuti kroppen . Eftersom stråldosen kan levereras på nära håll till prostatan vävnader , mängden strålning som levereras kan vara lägre än strålning som utförs utanför kroppen

som kandiderar ?

Om cancer vara tillräckligt avancerad för att kräva behandling , kommer en radioterapeut utvärdera behandlingsalternativ. Patienter som kan vara en bra kandidat för brachyterapi omfatta dem vars cancer har inte spridit sig utanför prostata och de som visar sig vara till en lägre risk för urinstämma , vilket är en vanlig komplikation efter operation brachyterapi implantat .

Det är viktigt att diskutera eventuella och alla möjliga komplikationer och faror med brachyterapi med din läkare . Dessa kan bestå av biverkningar en patient får direkt efter operationen och de som kan fortsätta som strålterapi börjar döda cancerceller .

omedelbart efter

implantation av prostata frön kräver införandet av en ultraljudssond i ändtarmen med hjälp av nålar som implantat mellan 50 och 100 frön i prostatan , enligt den amerikanska Brachyterapi Society . Medan nålarna är mycket tunna och små , det finns biverkningar som kan komma genast , såsom ömhet eller ömhet i prostata området . Blåmärken och svullnad är också normalt , men om dessa fortsätta efter en vecka eller verkar förvärras , kan dessa vara tecken på att kirurgiska komplikationer , såsom avslag på strålning eller implantation skett

två viktigaste farorna <. /h2 > Eftersom prostatan hjälper till att kontrollera både urin flöde och erektil funktion , implanterar fröna har potential för allvarliga långsiktiga biverkningar . Den första är permanent urininkontinens , vilket innebär svårigheter att kontrollera urin funktion , eller ens urinvägsobstruktion , som är den totala avsaknaden av förmågan att urinera via normal väg . Eftersom brachyterapi orsakar svullnad och inflammation i prostatan , kan dessa effekter vara potentiellt på kort sikt eller ens kan bli permanent . Enligt Donald B. Fuller , vd, skriver för strålskyddslagen Medical Group , Inc. , risken att drabbas av dessa faror ökar beroende på patientens ålder . Till exempel är en 70-årig patient större risk att uppleva permanent inkontinens än en 50-årig patient .

Impotens

Även den kirurgiska alternativet till brachyterapi resulterar i större nedsatt sexuell funktion , impotens kan också vara en risk för att genomgå det brachyterapi förfarande . Forskare teoretiserar att strålningen kan skada nerver som bidrar till att skapa en erektion , enligt Prostate Cancer Guide . Eftersom brachyterapi ger en mer lokaliserad stråldos , kan resultatet variera från ingen förlust av sexuell funktion i viss försämring för att slutföra impotens . Av denna anledning är det viktigt för män som kanske vill ha barn till bank spermier före genomgår behandling .

Strålning Faror

Radioaktiva ämnen hjälper till att döda eller ändra cancerceller , men denna strålning kan också skada friska celler . Eftersom fröna är implanterade inne i prostatan , får de faror som är förknippade med brachyterapi skiljer sig från andra strålbehandling . Till exempel är det möjligt att passera en av de radioaktiva frön via urinering , som påverkar inte bara patienten utan även de runt omkring honom som utsätts för fröet . Om män skulle vilja överväga att ha ett barn under nästa år och ett halvt , är det en bra idé att banken spermier för att förhindra passerar längs strålning till ett ofött barn .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.