kan reumatoid artrit skada mer än leder?

Reumatoid artrit är en autoimmun sjukdom, där kroppens immunförsvar misidentifies frisk vävnad som en patogen och går till angrepp. Denna sjukdom gör mer än orsaka smärta, det kan orsaka att faktiska, oåterkalleliga skador på mer än lederna

Cartilage

Reumatoid artrit orsakar ett tillstånd som kallas synovit, där ledhinnan släpper överflödig vätska. Denna vätska är tänkt att hjälpa avvärja effekterna av attacken, men i själva verket hjälper det bryta ner friskt brosk som dämpar ben.

Ligament

synovit också orsakar onödig förslitning av ligament som förbinder ben, hålla dem på plats.

Senor

Förutom de skador som orsakats av synovit, orsakar RA också stelhet i senor ansluter muskler till ben. Senor kan också skadas av de drabbade ben och brosk och av gnarling i lederna gemensamt med RA.

Bone

synovit, genom att orsaka en uppdelning i senor och brosk, kan orsaka ben att gnida sig mot varandra. Det ben-till-ben kontakt slipar bort på benet och orsaka irreparabla skador.

Infektion

Eftersom RA är en autoimmun sjukdom kan drabbade vara mer benägna att smitta. Detta kan bero på att kroppens immunförsvar är redan engagerad i att förstöra felidentifierad vävnad eller från den immunitet-undertrycka droger ibland används för att behandla RA.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.