Vad är ekologiskt kvicksilverförgiftning?

Organiskt kvicksilver förgiftning resultat från ämnen som innehåller en kombination av grundämnena kol och kvicksilver. Denna typ av förgiftning utgör en risk för allvarliga symtom och komplikationer hälsa och är svårt att behandla

Källor

Källor för ekologiska kvicksilver omfattar konserveringsmedel timerosal, en gång användes för att bevara vissa vacciner, rök från brinnande kol, och fisk som har ätit metylkvicksilver i förorenade vatten. En numera förbjudna antiseptiska röd mercurochrome innehöll också organiskt kvicksilver.

Tidsplan

En enstaka exponering för en liten mängd organiskt kvicksilver kommer inte normalt orsakar förgiftning. Tillståndet utvecklas av upprepad exponering under decennier, förklarar de amerikanska National Library of Medicine. Exponering för en stor mängd organiskt kvicksilver på en gång kan också orsaka förgiftning.

Symtom

Symptom på organiskt kvicksilver förgiftning inkluderar domningar eller smärta i vissa delar av huden, darrningar, gångsvårigheter, blindhet, dubbelseende och problem med minnet.

Behandling

patienter ofta aldrig återhämta sig och måste leva för evigt med symptomen. I sällsynta fall kan en process som kallas kelering, som använder ett läkemedel för intravenöst bruk som kallas EDTA för att avlägsna kvicksilver från blodet, behandla framgångsrikt patienter.

Överväganden

Läkare rekommenderar gravida kvinnor att begränsa hur mycket fisk och skaldjur de konsumerar, eftersom exponering till organiskt kvicksilver under fosterutvecklingen medför risk för hjärnskador, förklarar de amerikanska National Library of Medicine.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.