hem rättsmedel för keilit och cheilosis

Cheilosis, även kallad keilit, är en inflammation i ena eller båda mungiporna som kan leda till djupa sprickor och infektioner. Allvarliga fall kännetecknas av blödning, sår och skorpbildning. Infektion vanligen orsakas av en jästsvamp (svamp) infektion från Candida albicans. Denna jäst trivs i fukt som kan samla in vid mynningen hörn, ofta i äldre personer med dåligt sittande proteser eller hos personer som dregla under sömnen. Infektion kan också orsakas av bakterier. Några huskurer kan lindra mindre allvarliga fall av cheilosis, men om de inte fungerar måste du kontakta din läkare.

Lip Licking

Var uppmärksam på hur ofta du slicka dina läppar eller mungiporna, eller om du har en vana att gnugga hörnen av munnen med tungan eller fingrarna. Fortsatt fuktighet kan det leda till infektioner. Om du slicka dina läppar eftersom de är torra, tillämpa ett läppbalsam regelbundet. Använd inte läppbalsam i munnen hörn Om det verkar vara en infektion för att du kan sprida den vidare.

Denture Oro

Om du bär tandprotes, ta del av hur väl de passar. Dåligt sittande proteser kan göra en del av munnen överlappar varandra, skapa kontinuerlig fukt i läppen hörnet och även dregling. Om dina proteser inte passar bra, måste du besöka din tandläkare. Om de passar bra, kan du behöva rengöra dem oftare och mer noggrant för att förhindra jäst och bakterier från att växa.

Bakteriell infektion eller svampinfektion

För att eliminera ett potentiellt mindre bakteriell infektion, doppa en bomullstuss i gnugga alkohol och desinficera såret områden. Använd den andra sidan av pinnen om du behöver för att behandla båda sidor av munnen, inte på nytt dopp samma sida av pinnen. Applicera sedan ett över disk antibakteriell kräm eller gel på hörnet eller mungiporna. Upprepa denna procedur tre eller fyra gånger under dagen. Om infektionen är bakteriell bör det klara upp inom några dagar. Om inte, kan det vara en svampinfektion. En over-the-counter aktuella anti-svamp kräm eller gel kan eliminera denna typ av infektion. Dessa produkter är främst avsedda för fotsvamp, men de döda svampen i samband med cheilosis. Du måste vara säker att inte få någon av tvättsprit, anti-bakteriell eller anti-svamp produkt i munnen, och inte slicka dina läppar samtidigt bär den.

Läkarvård

Om problemet området inte klara upp, kan du behöva ta orala antibiotika eller muntliga mot svamp medicin, eller så kanske du behöver en starkare lokal mot svamp tillgängliga genom recept. Dessa kräver alla en tur till läkaren.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.