är en vanlig förkylning bakterier eller virus i ursprung?

En vanlig förkylning är en virusinfektion. Antibiotika, ordineras för behandling av bakteriella infektioner, är ineffektiva vid behandling av förkylningar. Sekundära bakterieinfektioner kan utvecklas från komplikationer av en kall

Virus

Virus behöver en värdorganism att överleva och föröka sig. När virus in i en cell, tar de över det och programmera om den för att återge fler virus.

förkylningsvirus

Det finns över 200 virus som kan orsaka förkylning. National Institute of Health Medline Plus webbplats sägs att förkylningsvirus sprids genom att torka eller blåsa en rinnande näsa eller nysningar. Vattniga snuva att ändringar tjocka gröna eller gula ansvarsfrihet två till tre dagar är typisk för ett förkylningsvirus och tyder inte på en bakteriell infektion.

Behandling

Symtom typiskt lösa i sju till 10 dagar. Over-the-counter mediciner kan lindra förkylningssymtom men kommer inte förkorta av infektionen. Mycket vätska och vila kan påskynda tillfrisknandet.

Sekundära bakterieinfektioner

Enligt Merck Manual Home Edition kan nästäppa blockera normal dränering i bihålorna och öronen. Bakteriella infektioner utvecklas när bakterier växa i dessa fluid-igensatt områden. Tjock gul eller grön snuva kvar 10 till 14 dagar efter debut av förkylningssymptom kan bero på en bakteriell infektion som kallas bihåleinflammation, som kan behandlas med antibiotika.

Antibiotikaresistens

Att försöka behandla en förkylning med antibiotika är meningslöst och kan leda till utveckling av antibiotikaresistenta bakteriestammar. Detta motstånd gör det svårare att behandla bakteriella sjukdomar med antibiotika.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.