antidepressiva läkemedel för hormonbehandling

Nuvarande läkarutlåtande om användningen av hormon-(HRT) för lindring av menopausala besvär är blandad. Nyare forskning har visat att HRT kan bidra till vissa former av cancer. Många läkare är nu förskrivning låga doser av antidepressiva läkemedel för att lindra klimakteriebesvär. Klimakteriet är en naturlig process, inte en sjukdom, så ditt val av läkare och behandlingar bör baseras på att förståelsen

Om HRT

För många år har HRT rutinmässigt ordinerats åt klimakteriebesvär som värmevallningar, nattliga svettningar och humörsvängningar. Men många kvinnor vill inte längre ta HRT läkemedel, med tanke på den forskning ansluta dem till möjlig utveckling av bröst-och livmodercancer. Nu vissa antidepressiva medel (som Prozac), till stor del de som använder signalsubstansen serotonin, har visat sig lindra vissa eller alla av en rad symptom. Dessa kan användas före, under och efter klimakteriet som ett alternativ till HRT.

Välja Antidepressiva

Paxil, Efexor och Prozac är oftast används för symptomlindring vid klimakteriet. Naturligtvis reagerar varje person annorlunda på någon medicin, så det kan vara nödvändigt att prova olika doser och även olika mediciner tills du hittar den behandling som fungerar bäst för dig.

Alla dina beslut om att ta HRT och /eller antidepressiva bör diskuteras utförligt med din läkare. Det finns möjliga biverkningar med denna typ av antidepressiva som kan inkludera huvudvärk, illamående och högt blodtryck. Ofta de symtom försvinna efter de första veckorna. En del kvinnor har andra medicinska tillstånd som gör att HRT för riskabelt, och antidepressiva kan vara ett bra alternativ.

Behandlingsregimer

För en del kvinnor med svåra symtom, med både HRT och låga doser av ett antidepressivt läkemedel kan vara en bra alternativ för en tid. Dessa dagar de flesta läkare föredrar att begränsa HRT till så kort tid som möjligt. Antidepressiva kan tas under längre perioder under förutsättning att du tål medicinen väl.

De flesta läkare kommer att förskriva låga doser av antidepressiva medel, lägre än den dos som används för någon att ta dem för att bekämpa depression ensam. Vanligtvis måste du ta ett sådant läkemedel under tre till fyra veckor, tills de effekter blivit uppenbara. Och om du beslutar att inte fortsätta på ett antidepressivt läkemedel, måste du minskar dosen gradvis under samma period. Utdrag av för snabbt kan producera mycket obehagliga symptom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.