binjure Test & diagnos

Binjurarna sitter på njurarna. Enligt American Urologiska Association, utsöndrar de hormoner som reglerar blodtryck och hjärtfrekvens, samt hormoner som styr hur kroppen använder protein, fett och kolhydrater. Det finns flera sätt att testa en väl fungerande binjurar

Kortisol Test

Enligt peer-reviewed hemsida WebMD, är ett kortisol prov ges för att avgöra om binjurarna producerar rätt mängd av hormonet kortisol , som hjälper kroppen att hantera stress och reglerar fetter och socker.

Hög Kortisol Värden

Enligt WebMD, kan ett högt värde av kortisol orsakas av Cushings syndrom, ett tillstånd där det finns ett överskott av binjure aktivitet. Höga halter kan även bero på lever-och njursjukdomar samt användning av p-piller.

Lägsta Kortisol Värden

Enligt WebMD, kan låga kortisol värden resultat av autoimmuna sjukdomar, infektion eller inre blödningar. I sällsynta fall är låga värden kortisol orsakas av Addisons sjukdom som förekommer hos personer vars njurar inte kan producera tillräckligt med kortisol. Addisons sjukdom kan leda till döden om de inte behandlas på rätt sätt.

Aldosterone Tester

Enligt peer-reviewed webbplats Lab tester online, är ett aldosteron testa ett annat sätt att avgöra om binjuren fungerar. Aldosteron är en hormon som produceras av binjurarna, och den kontrollerar blodtrycket och nivåerna av elektrolyter i kroppen.

High Aldosterone Värden

Alltför höga aldosteron kan resultera i elektrolytrubbning, muskelsvaghet, högt blodtryck , kronisk hjärtsjukdom och njursjukdom, enligt Laboratorietester Online.

Låg Aldosterone Värden

Låga nivåer av aldosteron kan leda till uttorkning, lågt blodtryck och låga nivåer av natrium och kalium i blodet enligt Laboratorietester Online.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.