hur man diagnostisera en utbuktande disk

Enligt Mayo Clinic, ett "utbuktande disk bara sträcker sig utanför det utrymme som man annars skulle ockupera. " Det kan se lite ut som en hamburgare som är för stort för bulle. Det är vanligt att se en utbuktande skiva på en MRI, eftersom det är en del av den normala åldrandeprocessen. Det är också vanligt bland människor som är överviktig. En utbuktande skiva brukar inte orsaka någon smärta om inte extra press har skapats på den ryggmärgskanalen. Du kan också få symtom som utstrålande smärta i benen, en stickande känsla, domningar eller muskelsvaghet.
1.
Få en fullständig fysisk undersökning. Din läkare kommer att behöva bestämma roten av din smärta och obehag som det kan finnas flera orsaker till ryggsmärta. Om symtomen tydligt pekar på en utbuktande skiva, kanske du inte behöver ytterligare prov.
2.
Om din läkare rekommenderar det, bör du genomgå magnetisk resonanstomografi (MRT). Denna form av test innebär inte strålning, men det är en mycket känslig diagnosverktyg. Strukturen på skivan är avslöjas i finare än med en X-ray. Du kan också injiceras med en kontrast färg för att ytterligare definiera vissa delar av ryggraden. Om du har en pacemaker eller annan metall enhet i kroppen, du kan inte ha en MR. Din läkare kan rekommendera en datortomografi istället.
3.
Din läkare kan rekommendera röntgenbilder. En utbuktande skiva kommer att se ut som en luftficka på en x-ray film. Eftersom röntgen använder elektromagnetiska strålning, bör du berätta för din läkare om du är gravid. Risker för ett foster är små, men din läkare kan välja att använda ett annat test för att vara på den säkra sidan.

Tips och varningar


 • En typisk behandling planera för en utbuktande skiva innehåller vila, undvika aktiviteter som utlöser smärta, och kirurgi. Din läkare kan ordinera smärtstillande, muskelavslappnande, eller narkotika för att mildra obehag. Kall is eller varma förpackningar kan hjälpa vissa individer, som får mjuk träning som yoga eller promenader.
 • Fråga din läkare hur mycket vila du behöver för att återhämta sig från en utbuktande skiva. Ibland för mycket bedrest kan försvaga ryggmusklerna och göra problemet värre.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.