medicinsk förklaring av astma

Ett tillstånd som drabbar över 23 miljoner människor i USA, med en tredjedel av dem som barn under arton år, är astma en bred, allomfattande kroniskt tillstånd

Definition

Enligt det nationella institutet för allergi och infektionssjukdomar, är astma en respiratorisk sjukdom som karakteriseras av episoder av inflammation och förträngningar i nedre luftvägarna i samband med astma triggers .

Symtom

Många som har fått diagnosen astma är ganska bekant med de symptom som kommer med en attack eller dagliga liv. Dessa innefatta väsande andning (ett visslande eller gällt ljud när man försöker andas), en känsla av tryck över bröstet, andnöd och hosta. Hostan är oftast närvarande på att vakna eller senare på natten.

Utlösare

Beroende på graden och typ av astma som har diagnostiserats, det finns många triggers för astmapatienter. Den vanligaste är djur (päls eller saliv), damm, förändringar i vädret (särskilt kallt väder), kemikalier ätit i luften eller mat, motion, mögel, pollen, luftvägsinfektioner såsom förkylning eller influensa, starka känslor ( rädsla, ilska, stress och sorg), tobaksrök och även vissa läkemedel såsom acetylsalicylsyra eller icke-steriodal antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).

Attacker

När en astmaattack inträffar, slemhinnan i luftrören (Airways) svullna och inflammerade som musklerna runt luftvägarna ihop sig (hårt). Detta leder till att mindre luft att kunna flöda genom och väsande andning kan förekomma. Det kommer att kännas som om bröstet är hårdare, och andas blir svårare om inget görs för att förändra situationen, som att ta medicin och läkarvård.

Behandling

Genom att räkna ut vad "triggers" för astma kan patienter kraftigt minska eller undanröja dem från sina liv. Läkare kommer prescibe antingen långsiktiga, snabba räddningsinsatser typ av läkemedel eller en kombination av båda. Dessa kan ta formen av piller, inhaleras vätskor (genom aerolization i en nebulize andas maskin), inhalatorer, eller injiceras skott.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.