protein nedsättning för njursvikt

När njurarna misslyckas, bygger urea, ett ämne som framställs av nedbrytning av protein, upp i kroppen och orsakar trötthet och aptitlöshet. Minska protein i kosten tar del av stressen av filtrering urea från blodet ut i njurarna. Minska inte proteinet i din kost, utan en läkares rekommendation

Frukost

På en sänkt protein diet, välj enstaka korn spannmål eller danska till frukost istället för ägg och bacon. Fokus på frukt och undvik kallskuret hög halt av protein och natrium som skinka och korv. Skapa grytor som bulk med nudlar eller ris istället för kött och ägg. Prova att använda mindre ost och mjölk i brunch grytor.

Lunch

Om din läkare har rekommenderat dig att äta mindre protein på grund av din njursvikt, inte äta mackor eller soppor full av kött. Välj istället veggie smörgåsar eller soppor med grönsaker. Eftersom kronisk njursjukdom kostvanor också ibland begränsa fosfor, kalium eller natrium, fråga din dietist om tillåtna grönsaker. Använd vit eller surdegsbröd skuret tätt för att lägga till kalorier, eftersom minska din animaliskt protein livsmedel kan också minska ditt kaloriintag för mycket. Servera grönsakssoppor med vitt ris eller pasta för att lägga till kalorier och hjälpa till att fylla upp dig.

Middag

Prova dina vanliga recept med halv köttet. Ät sallader med mer grönsaker och frukt och mindre kött. Istället för att göra kött huvuddelen av din middag, förbereda en pasta eller risrätt med kubik eller köttfärs blandas i. Gör stekt ris med grönsaker och låg salthalt sojasås med små bitar av kyckling. När du väljer protein som huvudrätt, äta en mindre portion och välj låg kolesterolhalt, låg fetthalt protein som fisk, soja och vitt kött kyckling.

Njursjukdom Progression

Om din njursvikt fortskrider trots kost och läkarens behandling kan du behöva dialys för att hjälpa dina njurar filtrera blodet. När du är på dialys kommer läkaren att ändra din kost. Även om du var på en låg-protein diet före dialys kommer läkaren att vilja sannolikt att du ska äta mer protein samtidigt på dialys. Dialys bort proteiner, förebygga urea uppbyggd i blodet, men också tar bort nödvändiga aminosyror från blodet, patienter med behov av att äta mer protein och samtidigt på dialys.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.