vad som bör göras om en utbuktande disk som inte har spruckit än?

En utbuktande skiva i ryggen eller nacken inträffar när det yttersta skiktet på skivan sprickor och den geléliknande kärna (pulposus) skiftar mot den svagare sidan. Detta sätter press på spinal nerver och kan orsaka smärta. Det bästa sättet att förhindra att utbuktande skivan brister, är genom vila, utvärtes behandlingar, medicinering och motion

Betydelse

Om skivan spricker kommer den del av pulposus vätska läcka ut på skivan. Detta kan sätta ytterligare tryck på ryggraden och även orsaka ischias problem, där smärta skjuter ner i skinkorna och benen. Resten är den främsta åtgärderna för att förebygga att detta händer.

Behandling Typer

En person med en svällande skiva bör använda is för de första 48 till 72 timmar efter skadan. Detta kommer att minska inflammation och svullnad som kan leda till diskbråck eller en bristning. Ice måste först komprimeras direkt mot smärtan källan för 15 till 20 minuter. En rygg eller nacke ortos kan hålla de drabbade skiva immobiliserade, som kan förhindra en bristning.

Annan behandling

Anti-inflammatoriska läkemedel som ibuprofen (Alvedon, Motrin) och naproxen (Aleve) kan minska svullnad och stoppa progression av en utbuktande skiva. En läkare kan också ordinera steroider.

Motion

Motion kan hjälpa flöde öka blod för att läka. Motion kan också stärka ryggen eller nacken och lägga till mer stabilitet i kotor och skivan.

Tidsplan

En utbuktning skiva kan börja förbättra nästan omedelbart när skivan kommer att reparera sig själv. Det viktiga är att använda alla de rekommenderade behandlingar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.