Definitionen av leukotriener syntes

Leukotrien är ett exempel på en eikosanoid. "Eikosanoider" är ett samlingsbegrepp för prostaglandin och liknande föreningar. De kallas "lokala hormoner" av kroppen. De har olika roller i regleringen av immunförsvaret

Klassificering

Leukotriener indelas i två typer:. Cysteinylleukotrien och icke-cysteinylleukotrien. Cysteinylleukotriener inkluderar C4, D4 och E4, medan de icke-cysteinylleukotrien är B4.

Synthesis

syntes av leukotriener följer en linjär väg inledningsvis katalyseras genom påverkan av ett särskilt enzym, lipoxygenas. Den arakidonsyra fungerar som råvara och leukocyter som den primära synthesizer.

Betydelse

Leukotriener spelar en viktig roll i immunförsvaret av kroppen. De förmedlar inflammation vid ateroskleros och stöd i blodets koagulation.

Sjukdomar

Sjukdomar som astma och allergi är följd av överproduktion av leukotriener, särskilt cysteinylleukotriener. Å andra sidan är de icke-cysteinylleukotrien B4 kan orsaka kronisk inflammation.

Behandling

astma medicin, Zyflo, verkar genom att hämma syntesen av leukotriener. Läkemedel som Singulair och Accolate störa leukotrien-receptor interaktion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.