klimakteriet & neurofeedback

Neurofeedback, en process där individer kan lära sig att känna igen och kontrollera olika typer av hjärnans funktion och aktivitet, används för att behandla symtomen av en mängd olika mentala, emotionella och fysiska förutsättningar. Medan neurofeedback inte vanligtvis används som en form av klimakteriet behandling kan kvinnor går igenom klimakteriet hitta neurofeedback användbart för att lindra flera av de stora obehag upplevde strax före och under klimakteriet

Historia

Neurofeedback först uppstod på 1960-talet när två olika forskare erfarna insikter relaterade till hjärnans aktivitet och funktion. Dr Joe Kamiya, medan mäta hjärnans vågor av människor i en lugn och avslappnat tillstånd, lärt sig att individer kunna identifiera vilande tillstånd av hjärnans aktivitet och kontroll uppmjukning av hjärnan, medan Dr Barry Sterman också samman hjärnans aktivitet under sömnen till nivåer av avkoppling katter. Neurofeedback fortsatte att utvecklas under de kommande decennierna och i dag används för att förbättra prestationsförmågan och behandla ett antal villkor.

Funktion

Neurofeedback, ibland också kallat EEG biofeedback, fungerar genom att mäta hjärnans aktivitet med hjälp av ett EEG eller HEG maskin. Patienterna är anslutna till ett EEG eller HEG maskin av en tekniker som sedan kommunicerar med patienten om hjärnans aktivitet och hjälper patienten att förstå vad hjärnan gör som de känner olika mentala, emotionella och fysiska tillstånd (t. ex. avslappning, agitation eller depression). Patienterna lär gradvis att känna igen olika typer av hjärnans funktion utan de uppgifter som EEG eller HEG maskinen och kontrollera hjärnans funktion för att utlösa en lugnare eller avslappnat tillstånd av hjärnans aktivitet.

Betydelse

Neurofeedback är betydande i klimakteriet på grund av de många påverkar att klimakteriet har på hjärnans funktion. Hormonnivåerna i hjärnan orsakar faktiskt många av de symptom på klimakteriet, och symtom som värmevallningar eller sömnstörningar visa upp som förändringar i hjärnans aktivitet. Eftersom dessa förändringar sker i hjärnan, kan neurofeedback användas för att hjälpa kvinnor lär sig att identifiera och kontrollera hjärnans aktivitet, och slutligen minska sömnstörningar och begränsa hur ofta och hur länge värmevallningar och humörsvängningar.

Typer

EEG neurofeedback mäter elektrisk aktivitet i hjärnan med hjälp av en elektroencefalogram maskin, medan HEG neurofeeback åtgärder blodflödet i olika områden av hjärnan med hjälp av en hemoencephalogram maskin. Båda typerna av neurofeedback har använts i klimakteriet behandling för att identifiera och kontrollera värmevallningar i synnerhet.

Potentiella

Neurofeedback erbjuder alternativ till klimakteriet behandling där medicinering eller användning av hormoner, och ses av många som en typ av alternativ medicin kan användas för att behandla symtom utan kemiskt förändra kroppen. Neurofeedback har potential för att behandla känslomässiga symptom på klimakteriet, som humörsvängningar och depression, fysiska symptom, som huvudvärk, sömnstörningar och värmevallningar, och psykiska symtom, som känslor av glömska eller mentala dimma.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.