skelettcancer information

Bone cancer orsakas av tumörer som förstör vävnaden i ditt ben . Godartade tumörer är vanligare än en malignitet . Godartade tumörer har en tendens att växa , och kan pressa frisk benvävnad . Godartade tumörer är inte heller spridas till andra delar av kroppen . Bone cancer är relativt sällsynt . Enligt American Cancer Society , ungefär 2. 570 amerikaner per år diagnostiseras med sjukdomen och om 1. 470 kommer att dö . Bone cancer är mer sannolikt att drabba barn än vuxna

Primär Vs . Metastaserande

Primär skelettcancer är cancer som utvecklas i benet . Metastaserad cancer är cancer som utvecklas på annat håll , till exempel bröst-eller prostatacancer , men sedan sprider sig till skelettet eller lederna . Enligt Mayo Clinic , även om du har cancer som spridit sig till skelettet , kommer cancer fortfarande kallas till platsen för originering , såsom prostatacancer eller bröstcancer . Du är mer benägna att få metastaserande skelettcancer än skelettcancer själv .

Bone Cancer Orsaker

Utvecklingen av primär skelettsjukdom kan bero på ärftliga . Barn med ärftliga sjukdomar som multipel exostoses har en högre risk att utveckla skelettcancer . Flera exostoses är formationer av brosk knölar på yttre delar av benet . Höga doser av strålning eller behandling av cytostatika kan även leda till primär skelettcancer . Enligt American Cancer Society , barn är " mer mottagliga " för utveckling av primär skelettcancer när får höga doser av strålbehandling eller anti-cancer läkemedel .

Symtom

Den mest märkbara symptom i samband med ben cancer är smärta i benen . Enligt Mayo Clinic , men skelettcancer kan utvecklas i andra delar av kroppen , är det vanligare i ditt längre ben , till exempel i armar och ben . Andra symptom av skelettcancer kan omfatta gemensamt svullnad och inflammation , extrem trötthet , drastiska viktminskning, anemi och feber .

Komplikationer

Bone cancer kan drastiskt försvaga dina ben , gör dig mer mottaglig för frakturer . Om cancern sprider sig till dina organ , kan detta orsaka organdysfunktion. Till exempel , om cancern sprider sig till lungorna du kommer att utveckla lung komplikationer . Du kanske inte kunna andas , eller det känns som om du utövar själv när du inte har gjort någon fysisk aktivitet . Smärtan kan bli så svåra att du kommer att hämmas från att fortsätta normala aktiviteter. Infektioner som osteomyelit är vanliga . Osteomyelit är ett ben infektion som orsakar feber, frossa och smärta .

Behandlingar

Enligt Mayo Clinic , " kirurgi är den vanligaste " ben cancerbehandling. Om skelettcancer inte har spridit , kommer den drabbade ben och en del av det friska benet kring de drabbade benet tas bort . En artificiell enhet ( protes ) eller ben transplantation från en givare kommer sedan att ersättas för benet som togs bort . Strålning eller kemoterapi kan vara nödvändiga före operation eller efter operation för att utrota några tecken på cancerceller . I vissa fall den enda form av behandling som krävs kan kemoterapi om cancern inte är allvarlig .

support

Diagnosen någon form av cancer är känslomässigt och fysiskt tömning. Det är viktigt att omge dig med vänner och familj för att hjälpa dig genom din svåra tid . En stark coping mekanism kan hjälpa dig från att känna sig modfälld . National Cancer Institute och American Cancer Society kan finnas ytterligare tjänster för support . Daily Strength är en stödgrupp som kan få dig i kontakt med ben cancer överlevande som kan hjälpa till att besvara frågor och ge dig hjälp .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.